ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.11.2018 15:32:00

Jermanová poslala miliony na oslavy motorkářů, peníze skončily v zahraničí

Jermanová poslala miliony na oslavy motorkářů, peníze skončily v zahraničí

Kraj loni schválil desetimilionovou dotaci na vlastní propagaci. Hejtmanství odmítá prověřit, za co motorkáři peníze utratili.

 Část desetimilionové dotace z rozpočtu Středočeského kraje, určené na vlastní propagaci v rámci oslav 115. výročí značky Harley-Davidson, skončila na zahraničním účtu. Inkasovala je společnost Harley-Davidson Europe Ltd. Dotaci od kraje přitom loni získala česká společnost Klasik Moto a.s., která měla propagaci zajistit.

Harley-Davidson Europe Ltd. po skončení oslav zaslala dvě faktury, obě za 200 tisíc eur, tj. po 5,119 milionů korun. Za to přesně ale firma peníze utratila, není jasné.

„Faktury jsou z pohledu běžné praxe v Česku nestandardní. Na fakturách není uvedeno žádné jméno zodpovědné či kontaktní osoby. Předmět platby je uveden pouze heslovitě jako „Platba za činnosti provedené v souladu se sponzorstvím Středočeského kraje“. Faktura nemá přílohu, kde by byly specifikovány jednotlivé nákladové položky, sazby, kalkulace atd.,“ upozornil ve své zprávě předseda kontrolního výboru Ivo Šanc.

Proč peníze skončily na zahraničním účtu, hejtmanka ani zástupci společnosti Klasik Moto a.s. nevysvětlili. Stejně jako další výhrady, ke kterým Ivo Šanc ve své zprávě došel. „Z pohledu argumentace při schvalování této podpory Zastupitelstvem lze konstatovat, že rozsah a význam realizované propagace Středočeského kraje neodpovídá výši poskytnuté dotace,“ doplnil.

Zastupitelstvo poté hlasy ANO, ČSSD a KSČM zamítlo podpořit usnesení, aby kraj prověřil, za co konkrétně obě společnosti desetimilionovou dotaci utratily, a zda tyto peníze utratily v souladu s uzavřenou smlouvou.

„Namísto toho jsme sledovali show, kdy nám pouštěli videa lákající motorkáře do Prahy. Žádná vysvětlení nestandardního vyúčtování. Byli jsme dnes svědky nového směřování politiky krajské vládní koalice? Politiky ve stylu lidem chléb a hry a opozice ať se na nic neptá? A když se ptá moc, tak přijde návrh na ukončení diskuse, jak se tomu dnes několikrát stalo,“ konstatoval předseda klubu zastupitelů STAN Věslav Michalik.

Není to poprvé, co hejtmanství pod vedením ANO, ČSSD a komunistů odmítlo opoziční návrhy Starostů a nezávislých, které se domáhají transparentního hospodaření a vedení kraje. Hejtmanství dnes rovněž odmítlo forenzní audit hospodaření Krajské správy a údržby silnic, který navrhoval opoziční poslanec Michael Pánek z ODS.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama