Ing. Jaroslava Pokorná Jermanová

  • ANO 2011
  • Středočeský kraj
  • poslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.11.2018 22:08:00

Zaplacení oběda není finanční podporou rodin, ale přímou podporou dětí

Zaplacení oběda není finanční podporou rodin, ale přímou podporou dětí

Středočeští zastupitelé schválili na předfinancování projektu „Obědy do škol ve Středočeském kraji“ téměř dva miliony korun.

Zastupitelé v rámci rozpočtového opatření pro období letošního roku přesunuli 1,979 milionů korun na předfinancování projektu „Obědy do škol ve Středočeském kraji“. Částka se na projekt přesouvá z prostředků, které byly určené na předfinancování a kofinancování projektů EU. Po schválení žádosti bude projekt hrazen z evropských peněz, konkrétně z Operačního programu potravinové a materiální pomoci. Projekt získal podporu napříč Zastupitelstvem Středočeského kraje. Z 53 přítomných zastupitelů pro něj hlasovalo 50 zastupitelů.

Aktuálně se přihlásilo do projektu zhruba pět desítek škol. Ty by měly v rámci 2. pololetí tohoto školního roku zajistit bezplatné stravování pro téměř 800 dětí v celkové finanční výši přes dva miliony korun. „Cílem kraje je zabezpečit školní stravování dětem z mateřských škol a žákům základních škol a případně i žákům víceletých gymnázií ze sociálně slabých rodin ve věku 3 až 15 let, jejichž rodiny se ocitly v hmotné nouzi,“ prohlásil náměstek pro oblast financí Gabriel Kovács (ANO 2011). Gabriel Kovács zároveň zopakoval, že peníze za obědy nebude kraj platit ze svého rozpočtu, pouze projekt předfinancuje. Hrazeny budou z prostředků Evropské unie na základě žádosti, kterou kraj podá do již vyhlášené výzvy Ministerstva školství zaměřené na bezplatné stravování.

Do projektu se přihlásily jak základní a mateřské školy, tak i gymnázia. „Zaplacení oběda není finanční podporou rodin, ale přímou podporou dětí, které dostanou ve škole oběd,“ zdůraznila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011). Podle ní jde u dětí z mateřských škol o jedno hlavní jídlo a dvě jídla doplňková včetně pitného režimu po celou dobu pobytu v mateřské škole, u žáků základních škol pak je to oběd, kterým se rozumí polévka nebo předkrm, hlavní chod, nápoj, případně doplněk, jako je salát, dezert nebo ovoce.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama