Tomio Okamura

Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • SPD
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,92. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.12.2018 18:25:00

Vyzýváme vládu, aby začala hledat další zdroje pro příjmy do státní kasy

Vyzýváme vládu, aby začala hledat další zdroje pro příjmy do státní kasy

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 4. prosince 2018 k zákonu o zrušení Fondu národního majetku

 Vážené dámy a pánové.

Podle paní ministryně financí Aleny Schillerové má novela zákona omezit počet výdajových titulů, na které je možné čerpat prostředky ze zvláštních účtů privatizace. Dál má umožnit převod peněz těchto účtů do státního rozpočtu, ale i na zvláštní účty z rozpočtu, pokud to bude zapotřebí ke krytí zákonných výdajů.

Zajímavé je, že stejné Ministerstvo financí, které vede vládní hnutí ANO a paní ministryně, upozornilo na problémy, kdy Ministerstvo financí ve své zprávě k fondu národního majetku uvedlo, že - cituji: "V případě, že by došlo k neočekávanému výpadku příjmů, nebude ve fondu privatizace dostatek aktiv pro krytí všech závazků a finančních požadavků. Vycucnout z tohoto fondu za této situace poslední peníze je tedy opravdu nezodpovědné. Pravý účel novely zákona je ovšem jinde, to, co tady předkládá vláda.

Pan premiér Andrej Babiš už na konci letošního února prohlásil, že úpravou zákona o fondu národního majetku by se mohlo uvolnit zhruba 21 mld. korun, které chce vláda použít na plánované navýšení důchodů. Fond národního majetku vlastnil a rozprodal majetky v řádu několika set miliard. SPD podporuje navyšování důchodů, ale pojďme se podívat konkrétně, o co jde v tomto případě. A jen připomínám, že i díky hlasům poslanců SPD se důchody navyšují. Ale zpátky k fondu národního majetku.

V roce 2016 měl na účtu ještě 96 mld. Letos má už jen 22 mld. Kde jsou ty peníze? Kde je spravovaný majetek? Mají ho zahraniční firmy nebo čeští oligarchové, kteří často český stát vytunelovali. Peníze z fondu měly být původně použité na reformu důchodů. A já se ptám: Kde je ta reforma? A kde jsou peníze? Není nic. Dokonce vláda hnutí ANO a ČSSD ani za pět let společné vlády žádnou důchodovou reformu nepředložila. Pan premiér má v oblibě program SPD. A jednou z našich myšlenek, kterou poslední dobou veřejně proklamuje je, že byla chyba, když stát rozprodal lacino svůj majetek. Pan premiér také chtěl řídit stát jako úspěšnou firmu. Takže zkusme si teď představit, že Agrofert má volných 22 mld. Ani na vteřinu si nikdo z nás nemyslí, že by tyhle peníze jednorázově pan premiér rozdal na výplatách. Každý manažer by volné peníze ihned investoval, a to do takového projektu, který bude do budoucna dlouhodobě vytvářet další zisk.

Máme extrémně nízké důchody v porovnání s celou Evropou a nevíme, kde na ně vzít peníze. A to jediné, co víme, je, že důchody nepůjde zvyšovat tím, že budeme zvyšovat daňovou zátěž a odvody. Už dnes jsou na horní hranici únosnosti. Jedinou cestou je návrat k osvědčenému modelu vícezdrojového financování, který platil nejen za socialismu, ale kupodivu ho praktikují i západní státy a západní vlády. Tedy, že státy mají podíly v ziskových firmách a místo z rostoucích daní, mají zisky z firemních dividend. Pan premiér dohodl investici BMW v České republice, kterou prezentoval za úspěšnou, ale realita je taková, že za úplatek půl miliardy pro firmu, která má miliardové čisté zisky, že se jedná o tuto operaci.

Chytrý manažer by vzal pár miliard a nedával je jako dárek, ale investoval by je do majetkového podílu. Třeba právě BMW nebo jiné ziskové automobilky. A jako spoluvlastník by se pak stát mohl třeba podílet na strategických rozhodnutích a budovat v České republice polygonii (?) i bez úplatků, a ještě by měl zaručený dlouhodobý příjem, který tak tragicky chybí právě na ty důchody. Jen pro ilustraci. Např. Porsche spoluvlastní mimo jiné stát Dolní Sasko a stát Katar. Ve francouzském koncernu PSA, který vlastní Peugeot, Citroën, má podíl francouzský stát. A mohl bych takto pokračovat. Tyhle země asi nebude nikdo považovat za komunistické. Naopak. Chovají se velmi kapitalisticky. Investují do něčeho, co jim přináší peníze. A o tyto peníze pak mohou snižovat daně svým občanům. A za tyto peníze z dividend mohou naopak občanům připlácet třeba na důchodech.

Pokud chceme zajistit trvale rostoucí důstojné důchody, tak nesmíme peníze jednorázově utrácet. A to ani před volbami, jak se stalo nedobrým zvykem všech vlád, ale musíme je investovat, tak, aby příjmy státu do budoucna rostly bez nutnosti zvyšovat daně, sociální odvody nebo zvyšovat věk odchodu do důchodu. A jak jsem již sdělil, tak na problémy upozornilo samotné Ministerstvo financí. Už jen pro tyto principiální důvody nemůžeme navrhovaný zákon podpořit. V této souvislosti vyzýváme vládu, aby začala hledat další zdroje pro příjmy do státní kasy, protože se blíží ekonomická recese a už skutečně nemáme žádné větší finanční rezervy. Nikdo přece nechceme, aby byly ohrožené výplaty důchodců v příštím roce.

Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama