Jana Maláčová

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.12.2018 11:39:00

Ke zvýšení příspěvku na péči by mělo dojít i ve stupni závislosti tři

Ke zvýšení příspěvku na péči by mělo dojít i ve stupni závislosti tři

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 7. prosince 2018 k zákonu o sociálních službách

 Vážený pane předsedo, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci.

Já zopakuji, že senátní návrh zákona upravuje ve své původní verzi zvýšení částky příspěvku na péči ve stupni závislosti čtyři pro osoby do 18 let věku a pro osoby starší 18 let, kteří nevyužívají pobytové služby sociální péče, nebo dětský domov, nebo speciální lůžkové zdravotnické zařízení hospicového typu a to právě z dosavadních 13 200 korun na 19 200 korun za kalendářní měsíc.

Toto navýšení Ministerstvo práce a sociálních věcí jednoznačně podporuje. Upozorňuji v této souvislosti na to, že se jedná o peníze na neformální péči. Je to typ péče, který bude v příštích letech a desetiletích nabývat na důležitosti. V souvislosti s demografickým vývojem České republiky - a upozorňuji, že dneska máme pětinu obyvatel starších 65 let, v roce 2030 to bude čtvrtina a v roce 2050 to už bude třetina obyvatelstva. Zároveň v roce 2050 bude každý desátý občan České republiky starší 85 let. To znamená, že budeme mít téměř milion obyvatel nad 85 let.

Už z těchto čísel je jasné, že se nebudeme moci soustředit pouze na pobytová zařízení, ale také na rozvoj ambulantních sociálních služeb a také na podporu neformálních pečovatelů. A proto tento senátorský návrh od pana, dnes už zesnulého, senátora Plačka, má naši podporu. Také bych chtěla zdůraznit, že se jedná o péči o osoby, které potřebují péči sedm dní v týdnu 24 hodin denně. A na takovouto intenzitu je 19 200 korun minimální hranice z mé perspektivy.

Ráda bych také zdůraznila, že Ministerstvo práce a sociálních věcí podporuje nebo sdílí názor, že ke zvýšení částky příspěvku na péči by mělo u výše uvedené skupiny osob dojít rovněž ve stupni závislosti tři. Z tohoto důvodu si dovoluji výslovně podpořit pozměňovací návrh pana poslance Sklenáka.

Dále bych chtěla upozornit, že navýšení příspěvku na péči ve čtvrtém stupni je věc, kterou slibujeme jako ministerstvo a také členové Poslanecké sněmovny, jak jsem byla informována, již několik let. Proto si myslím, že by k navýšení příspěvku na péči ve čtvrtém stupni mělo dojít okamžitě. Ale z rozpočtových důvodů souhlasím s návrhem, že u toho třetího stupně by mělo dojít k navýšení od 1. července.

Ráda bych také upozornila, že v minulých letech se Ministerstvu práce a sociálních věcí podařilo díky výborné ekonomické kondici České republiky ušetřit finanční prostředky na dávkách v řádu miliard korun. Proto je vlastně dobrou zprávou, že tyto finanční prostředky mohou být využity na ty osoby, které je nejvíce potřebují. To znamená na osoby, které nejsou soběstačné a na osoby, které o ně pečují.

Co se týká ostatních pozměňovacích návrhů, tak Ministerstvo práce a sociálních věcí je nemůže jednoznačně podpořit, nebo doporučit. Zastáváme buď neutrální, popřípadě i přímo nesouhlasné stanovisko. A to z důvodů buď věcných, nebo i legislativních. U některých pozměňovacích návrhů chybí například přechodná ustanovení. Toť za mě vše.

Děkuji vám za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama