JUDr. Jan Kněžínek, Ph.D.

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.12.2018 21:30:00

Platy nesoudcovského personálu v příštím roce vzrostou

Platy nesoudcovského personálu v příštím roce vzrostou

Na dnešní tiskové konferenci se ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman, předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra a předseda Krajského soudu v Praze Ljubomír Drápal věnovali tématu navyšování platů v justici.

Problematikou platů v justici se ministr spravedlnosti Jan Kněžínek zabývá již od svého nástupu do funkce. Prvním úspěchem je, že se podařilo zajistit navýšení platů zaměstnanců soudů pracujících na pozicích zapisovatelek, vyšších soudních úředníků, asistentů soudců a soudních tajemníků, a to téměř o 14 %. V případě zaměstnanců státních zastupitelství o téměř 15 %. Změna bude účinná od 1. ledna 2019. Dojde také k zavedení zvláštního příplatku v I. a III. skupině pro odborný aparát, vybrané pozice tohoto aparátu budou také zařazeny do vyšších platových tříd.

„Boj o platy ale letoškem nekončí,“ uvedl ministr spravedlnosti Jan Kněžínek, „česká justice je dlouhodobě finančně podhodnocená. Mám na mysli všechny ty, kteří zajišťují správu, tedy ty, bez kterých by soudy a soudci nemohli řádně fungovat. Rád bych se také věnoval přísedícím a znalcům." Dlouhodobým cílem Ministerstva spravedlnosti je systémovými opatřeními zajistit pro zaměstnance soudů takový plat, který umožní organizačním složkám realizovat odpovědnou koncepční personální politiku. Těmito kroky chce resort zajistit konkurenceschopnost justice na trhu práce, tím omezit fluktuaci a zajistit tak plynulý bezproblémový chod všech složek justice.

Na ministrova slova navázal nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman: „Není to jen o konkurenceschopnosti justice, ale je to také o náležitém ohodnocení práce těchto lidí. Nesoudcovský personál vykonává vysoce kvalifikovanou práci, kterou si ani mnohokrát neumíme představit. Jsem proto za toto navýšení platů velmi rád. Chtěl bych závěrem také poděkovat všem zaměstnancům na soudech a státních zastupitelstvích za jejich práci.“

Díky za výsledek dlouhodobého a náročného vyjednávání vyjádřil také Ljubomír Drápal, předseda Krajského soudu v Praze: „Děkuji všem zainteresovaným subjektům za toto nezanedbatelné navýšení platů. Berme to však jen jako první úspěch a doufejme, že za nadprůměrné výkony budou tito zaměstnanci časem také nadprůměrně ohodnoceni.“

„Odborný personál je nepostradatelnou součástí soudního procesu, mělo by tedy být zájmem každého, kdo se se soudem někdy setká, aby justice jako celek fungovala správně. Bez těchto zaměstnanců v administrativě by to nešlo,“ uvedl předseda Městského soudu v Praze Libor Vávra a dodal, že jsou to právě administrativní pracovníci, kteří se při své práci setkávají s narůstající verbální i fyzickou agresivitou. Vyšší ohodnocení jejich práce je proto na místě.

Kladně hodnotí pokrok, ke kterému došlo v oblasti platů administrativních a odborných pracovníků soudů, také Soudcovská unie. Jejich odměňování je třeba podle prezidentky Daniely Zemanové se věnovat i nadále. „Dosažené změny přinášejí viditelné zlepšení, které se kladně projeví v činnosti soudů,“ doplnila.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama