Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.12.2018 11:59:00

Zákon neřeší jen minulost vztahu státu a církví, řeší i budoucnost

Zákon neřeší jen minulost vztahu státu a církví, řeší i budoucnost

Projev na 25. schůzi Poslanecké sněmovny 13. prosince 2018 k církevním restitucím a jejich zdanění.

Vážený pane předsedo, dámy a pánové, nesnížím se k tomu, že řeknu, že jsem nechtěl vystupovat a byl jsem vyprovokován, ale je to pravda, tentokrát. Budu reagovat na slova pana předsedy Kováčika.

Myslím si, že se nemůžeme tvářit, že toto je nějaké normální projednávání normálního bodu. Tady se svolala mimořádná schůze nikoliv z obvyklých důvodů, ze kterých svoláváme mimořádné schůze, to znamená, že chceme zařadit na jednání nějaký bod, nový, něco, co se aktuálně děje, co běžným způsobem nejde. Tady se zabýváme na mimořádné schůzi, nebo doufám, že se nebudeme tím zabývat, ale je zde návrh, abychom se zabývali druhým čtením zákona, který normálně projednáváme. To přece není úplně normální, a je to do značné míry absurdní.

Další věc, která je velmi problematická - to jenom tak připomínám těm, kteří pomohli komunistům k tomu, aby se vůbec ta mimořádná schůze svolala - je ten samotný obsah. Náprava majetkových křivd nebo křivd, které byly způsobeny církvím a náboženským společnostem, byla způsobena právě působením komunistů v naší zemi. A teď komunisté, když už došlo k nějaké nápravě, tak mají tu odvahu, tu, s prominutím - drzost - zasahovat znovu do toho zákona nějakým způsobem, a to velmi složitě nalezené nalézání spravedlnosti, nějakým způsobem korigovat.

Já samozřejmě členům KSČM neberu vůbec jejich právo se o to snažit. Myslím si, že to možná i odpovídá zájmu jejich voličů, ale divím se všem ostatním, opravdu se jim divím, že je v tomto - podle mne nepříliš morálním postupu - podporují.

Samotný návrh, který je tady komunisty předložen, je docela zvláštní. Když se podíváte ne na stanovisko vlády, ale na stanovisko jednotlivých ministerstev, tak i oni o tom mají pochybnosti, mají pochybnosti o ústavnosti toho procesu. Když si uvědomíme, k čemu při tom zákonu o církevních restitucích vlastně došlo, když si uvědomíte, k čemu ten zákon je, tak pochopíte tu absurditu toho návrhu. Ale o tom budou mluvit moji kolegové později.

Já jenom připomenu, že ten zákon neřeší jen minulost, neřeší jen minulost vztahu státu a církví, ale řeší i budoucnost. On fakticky přináší do naší společnosti odluku státu od církví. Ten proces je dlouhý, ten proces je složitý, proto se došlo i k nějakým náhradám v nějaké výši a teď je opravdu neuvěřitelně neodpovědné a podivné do toho znovu zasahovat. Tu jistotu, kterou jsme jako stát církvím dali v souvislosti s tím, že jim do budoucna nebudeme platit to, co jsme dosud platili, tak tu jistotu tady chce někdo narušit takovýmto návrhem, se kterým přišli komunisté.

Takže vás asi nepřekvapí, že - když jsem připomněl všechny ty absurdnosti, všechna ta nebezpečí, která jsou v tom komunistickém návrhu obsažena - klub Občanské demokratické strany ani nepodpoří program této schůze.

Nicméně na závěr mi dovolte, abych se zmínil o tom tématu, které tady tak okrajově zaznívá, a to je situace na D1. A to je věc, která mě na rozdíl od debaty o tom nesmyslném návrhu komunistů, opravdu zajímá, to je debata, kterou bych rád vedl. A tady jsem připraven s panem předsedou Kováčikem diskutovat o tom, jakým způsobem zabránit tomu, aby se ta situace neopakovala. Já - to celkem asi víte - jezdím po té D1 několikrát týdně a ta situace je normálně strašná. Ona není strašná kvůli tomu, jak se chovají řidiči. A tady nebudu souhlasit s panem předsedou Kováčikem, to není jenom tím, co dělají řidiči kamionů a jaká je tam nekázeň.

Ten problém leží přece úplně jinde, ten problém leží v tom, jakým způsobem k tomu přistupuje Ministerstvo dopravy, jakým způsobem jsou prováděny opravy, jak jsou ty opravy koordinovány a co se na té D1 děje. To je základní problém celé té situace, které čelíme.

A když jsme u toho, co se děje tento týden a proč se z Prahy nedá dostat do Brna a zpátky, tak ta situace není překvapivá, věděli jsme, že nastane. Upozorňovali jsme na to, psalo se o tom v médiích. Ta situace je proto, že se neukončila oprava v plánovaném termínu, že v tom kritickém úseku u Humpolce je zúžení, o kterém všichni věděli, které tam nemělo být, které je nezvládnutelné v zimě, o kterém všichni věděli, že mělo skončit před začátkem zimy, a prostě ty firmy to nedodržely. Jediné, co Ministerstvo dopravy bylo schopné udělat, tak jako obvykle řeklo, no my ty firmy v souladu se smlouvou budeme pokutovat. To je málo, ta situace byla jasná už dopředu.

Ministr Ťok nás informoval, když potom probíhala veřejná debata, že přesto, že tam to zúžení bude, takže jsou připraveni, že když bude jakákoliv sněhová - když bude sněžit, to není žádná sněhová kalamita, prostě trochu sněží - když bude sněžit, takže to dokáží odklízet, že to budou udržovat tak, aby to bylo průjezdné. Podívejte se, co se děje.

Poprvé nasněžilo a po D1 se nedá jezdit, nejenom, včera a dneska, vždyť ta situace byla stejná v úterý a bude stejná za týden. V tom zúžení, které tam prostě v zimě nemá být, které Ministerstvo dopravy připustilo, se nedá jezdit. Ta situace kolem dopravní infrastruktury, kolem toho, jak to vypadá s opravami, co se děje na klíčových tazích, jak se nikam nedá dojet, je v České republice skutečně katastrofální, ta brání tomu, aby se naše země posunula někam kupředu, abychom patřili mezi ty nejvyspělejší země světa. Pět let tam sedí jeden ministr, což je jeden z mála ministrů, nebo možná jediný, jehož jméno si lidé pamatují, ale pouze negativně, pouze proto, že se nic na Ministerstvu dopravy nedaří. A to je věc, o které bychom se tady měli bavit. Takže, pane předsedo, Kováčiku, prostřednictvím pana předsedajícího, přijdete-li s tímto tématem, ODS s vámi o tom ráda bude diskutovat, o církevních restitucích ne. (Potlesk zprava.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama