Mgr. Radko Martínek

  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.10.2011 10:43:31

Pardubický zámeček je opomíjený symbol odboje. Zaslouží si zviditelnění

Pardubický zámeček je opomíjený symbol odboje. Zaslouží si zviditelnění

Sdružení seznámilo hejtmana s plány na záchranu Zámečku.

Ve čtvrtek si hejtman Radko Martínek prohlédl Zámeček v Pardubičkách, kam ho pozval zakladatel Občanského sdružení na záchranu Zámečku Tomáš Novotný. Hejtmana seznámil se současnou situací, ukázal mu stav památky  a představil plány sdružení. O historii vily, kterou si dal v roce 1885 postavit uprostřed borového lesa na východním okraji Pardubic hrabě Jiří Larisch-Mönnich, hovořil  pardubický historik Jiří Kotyk.  

 Členové sdružení by rádi chátrající památku zachránili. Vlastník objektu i pozemků společnost Foxcon myšlenku obnovy podporuje, objekt by prodal za symbolickou cenu. Občanské sdružení proto hledá investora. „Zámeček považujeme za architektonicky zdařilý. Po rekonstrukci by se mohl stát společenským centrem, v prvním patře by mohla být stálá výstava připomínající smutné období našich válečných dějin," vysvětloval hejtmanovi představitel sdružení Tomáš Novotný pohnutky, které je vedou k záchraně opomíjené památky. Hejtman uvedl, že si dokáže představit, že by zde byly expozice, na které by kraj finančně přispěl:  „Zámeček je opomíjený symbol odboje českého národa, zaslouží si určitě větší zviditelnění."

 Občanské sdružení na záchranu Zámečku Pardubice  oficiálně vzniklo k 30. červenci 2011, jeho zakladatelé se však problematikou okolo Larischovy vily zabývají již několik let. Mezi dosavadní úspěchy sdružení patří prohlášení objektu Zámečku za národní kulturní památku, navázání kontaktu a spolupráce s potomky šlechtických rodů obývajících Zámeček v minulosti, či „vypátrání" původního kazetového stropu jedné z místností a snaha o jeho navrácení do budovy. Činnost sdružení si vytyčila za cíl veškerými možnými prostředky pomoci k záchraně, rekonstrukci a následnému využití této budovy.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama