Mgr. Lubomír Metnar

  • BPP
  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.12.2018 6:28:00

Pro válečné veterány je zásadní pomocí hledání zaměstnání

Pro válečné veterány je zásadní pomocí hledání zaměstnání

Ministr obrany Metnar podepsal memorandum, které válečným veteránům usnadní uplatnění na trhu práce.

 Pozice od úředníka, přes řidiče, manažera či účetního slibuje válečným veteránům Memorandum o spolupráci se Svazem průmyslu a dopravy ČR, které dnes podepsal ministr obrany Lubomír Metnar s prezidentem svazu Jaroslavem Hanákem. Váleční veteráni budou mít přístup do databáze volných pracovních míst, což jim usnadní vyhledávání zaměstnání mimo resort.

„Podpora válečných veteránů je pro Ministerstvo obrany velmi důležitá a je to také jedna z mých priorit. Kromě zdravotní a sociální podpory se u novodobých veteránů osvědčily rekvalifikace, komunitní centra nebo benefitní programy. Naše zkušenosti potvrzují, že pro ně je v tuto chvíli zásadní pomocí hledání zaměstnání po skončení vojenské kariéry. Dnešní podpis memoranda je v tomto ohledu významným krokem vpřed,“ řekl ministr obrany Lubomír Metnar.

Přes 14 tisíc novodobých válečných veteránů

Resort obrany v současné době eviduje více než 14 tisíc novodobých válečných veteránů, což je při pohledu na současnou zaměstnanost a ekonomickou situaci nezanedbatelné číslo. „V současné době v České republice chybí přes 330 tisíc pracovníků. Bývalí vojáci jsou kvalifikovaní, jazykově vybavení, zruční, mají životní zkušenosti, technické nadání a já věřím, že se uplatní v řadě regionů v našich firmách,“ konstatoval prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Informace o zaměstnávání válečných veteránů bude zveřejněna na webové stránce svazu (ZDE) a jeho členové zde budou zveřejňovat volné pozice pro válečné veterány. Tato databáze bude fungovat od pondělí 17. prosince. Svaz zastupuje 11 tisíc firem z 35 odvětví české ekonomiky od automobilového průmyslu, energetiky, dopravy, chemického průmyslu, informačních technologií a dalších.

Informace získají na útvarech i z webu

Vojáci se o databázi dozvědí od útvarových personalistů, z webových stránek resortu obrany a Svazu průmyslu a dopravy ČR a ze sociálních sítí. Pokud si najde firmu a pozici, která ho zaujme, zkontaktuje se s ní a nabídne svoje zkušenosti a předpoklady. Využít může i nabídnuté rekvalifikace.

  • V minulém roce byla schválena nová Koncepce péče o válečné veterány v letech 2017-2021, která zohledňuje aktuální stav péče o válečné veterány a jejich potřeby i výhled do budoucna.
  • V současné době eviduje ministerstvo obrany 14387 novodobých válečných veteránů (účastníků zahraničních misí a operací po roce 1989) a zhruba 400 válečných veteránů II. světové války.
  • Z hlediska péče o novodobé veterány je v současné době hlavní důraz kladen na pomoc při přechodu do civilního života a do nového zaměstnání.
  • Ministerstvo poskytuje rekvalifikační kurzy pro vojáky, kterým bude končit závazek ke službě (pro rok 2018 jde o 31 rekvalifikací, například personalista, řidič záchranné služby, pracovník sociálních služeb, strážník Městské policie, daňový specialista, účetnictví a podnikání, svářečské kurzy, oblast bezpečnosti práce apod.)
  • Díky programu rekvalifikací pro uplatnění ve státních podnicích MO, který byl zahájen v prosinci 2015 (např. u LOM Praha pracovní pozice při opravách letecké techniky, u VOP CZ pozemní techniky, u VLS pozice strážných), ve státních podnicích a příspěvkových organizacích MO bylo od roku 2016 zaměstnáno 1328 bývalých vojáků z povolání, z toho 218 veteránů.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama