Ing. Zbyněk Stanjura

  • ODS
  • ministr financí
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,82. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.12.2018 23:39:00

Nikdo si nemůže ověřit, kolik přineslo EET

Nikdo si nemůže ověřit, kolik přineslo EET

Projev na 24. schůzi Poslanecké sněmovny 19. prosince 2018 ke Střednědobému výhledu státního rozpočtu České republiky na léta 2020 a 2021.

Tak ještěže poslanci z hnutí ANO znají jen Mariánské lázně a Prahu. Já bych třeba rád debatoval o Opavě někdy, když už sklouzáváme do těch komunálních rozpočtů. Ale paní ministryně právě ukázala, proč si nemůžeme rozumět, skutečně nemůžeme. To není pro nás, paní ministryně, ani pro vás ty rozpočty. To je pro daňové poplatníky a voliče, občany. Tak je možné, že nějaký systém vám a vašim úředníkům vyhovuje lépe, protože si schováváte informace a pak tady sypete nějaká čísla. Například o tom, kolik přineslo EET a nikdo si to nemůže ověřit.

Tak to je to základní nepochopení. Obecně ten inovativní přístup Ministerstva financí je opravdu úžasný. Já vám doporučuji někdy debatu - paní ministryně tam nebyla, byla tam nějaká jiná dáma - o skvělém projektu "Moje daně". Představte si, že po mnoha letech, co vláda ANO zrušila jedno inkasní místo, tak zavede něco podobného. Ale pozor, nebude tam sociální a zdravotní, protože to je komplikované. Tomu se říká opravdu jeden krok vpřed a pět kroků vzad.

A Andreji Babišovi se stalo to, co se může stát v politice mnohým. Někteří si pamatují jeho sliby. Teď chtějí, aby je splnil. Hnutí ANO se diví, že to po nich někdo chce. No, kdo mu radil tu knížku? Kdo mu ji napsal? To se s ním měl poradit. Měli tam napsat: "Takoví Piráti chtějí rozklikávací rozpočet, ale my si myslíme, že je to zbytečné. Bude to stát miliardu, je to k ničemu." Ale s takovou knihou evidentně voliče neoslovoval.

A když už mám to slovo, tak při příštím rozpočtu bych doporučoval, aby paní ministryně k pozměňovacím návrhům vystoupila jednou a řekla. Pozměňovací návrhy komunistů podporuju a u všech ostatních jsem proti. Protože takhle to dneska bylo. Podmínky ÚV KSČ byly splněny a rozpočet hladce prošel a soudruzi ze všech tří vládních stran si k tomu ještě zatleskali. (Potlesk z pravé strany sálu.)

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama