Česká pirátská strana

Internet je naše moře!
  • Piráti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2011 11:35:20

Výzva dovozcům paměťových médií: Neplaťte OSA

Výzva dovozcům paměťových médií: Neplaťte OSA

Praha - 7.10.2011 - tisková zpráva České pirátské strany

Pirátská strana existuje v Česku již přes dva roky a jedno z témat, na kterých se profilujeme, je omezení vlivu výběrčích výpalného alias kolektivních správců poplatků typu OSA. Teď dáváme dovozcům návod, jak poplatky OSA neplatit a díky tomu ušetřit kolem 4 %. V říjnu 2010 Evropský soudní dvůr (ESD) rozhodl [1], že paušální výběr výpalného je nelegální. Rozhodli jsme se toto rozhodnutí podrobně prozkoumat a zjistit jeho dopady na Českou republiku.

Najali jsme si proto advokátní kancelář Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři [2], která se specializuje na IT právo, a nechali jsme si zpracovat právní analýzu, která se zabývala především dvěma otázkami:
1) zda je možné vymáhat už vybrané výpalné po OSA zpětně a
2) zda je možné s okamžitou platností přestat platit poplatky z paměťových médií, pokud je odběratelem firma.

Právníci dospěli k závěru, že vymáhat poplatky nazpět (za období tří let před říjnem 2010) pravděpodobně nebude možné (u bezdůvodného obohacení si musí být výběrčí organizace vědoma toho, že postupuje protiprávně). Na druhé straně pasivní cesta – tj. přestat platit v případech, kdy zboží prodáváte firmám – má velkou šanci na úspěch. Kompletní právní analýza je vám plně k dispozici [3].

Z výsledků analýzy vyplývá, že dovozci nemusí odvádět poplatky OSA a dalším výběrčím, pokud zboží prodávají firemním zákazníkům. Přestaňte živit tasemnici zvanou OSA – získáte tím konkurenční výhodu na trhu a dobrý pocit navíc.

Na našem trhu platí poplatky právě dovozci – zrovna ta část prodejního řetězce, která prodává téměř výhradně firmám, takže by neměla odvádět vůbec nic. Pokud se odhodláte přestat výpalné platit, kontaktujte nás pro více informací.

S pozdravem

Za Piráty: Mikuláš Ferjenčík, místopředseda
tel. 737 943 770
email: mikulas.ferjencik@pirati.cz
www.piratskastrana.cz

Odkazy:

[1] Rozhodnutí Soudního dvora Evropské unie: http://bitly.com/b9SlnV
[2] Advokátní kancelář Jansa, Mokrý, Otevřel & partneři v.o.s.: http://www.lawyer.cz/[3] http://www.piratskastrana.cz/wiki/_media/kci:ceska_piratska_strana_-_pravni_rozbor.pdf
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama