Ing. Jana Fischerová, CSc.

  • ODS
  • Havlíčkův Brod
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,16. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.10.2011 18:24:27

Havlíčkův Brod – stále hlavním městem brambor

Havlíčkův Brod – stále hlavním městem brambor

Na 21. ročníku Bramborářských dnů se ve dnech 14.- 16. října 2011 sešli odborníci z celé ČR, ale i ze zahraničí

 Na odborný seminář zavítal také nově jmenovaný ministr zemědělství Petr Bendl a projevil tak podporu Kraji Vysočina. Společně s hejtmanem Kraje Vysočina Jiřím Běhounkem a prezidentem Agrární komory Janem Velebou podepsali na místě samém společné memorandum, které  definuje důležitost zemědělství pro region. Potřebu tohoto memoranda potvrdil i bývalý hejtman a současný senátor Miloš Vystrčil, který se Bramborářských dnů pravidelně účastní. Právě s Milošem Vystrčilem jsme byli u toho, když v roce 2008 (Mezinárodní rok brambor) navštívil Havlíčkův Brod velvyslanec Peru, země, kdy údajně před osmi tisíci lety vypěstovali první brambory.

 Z 21. ročníku jsme si odnášela mnoho poznatků. Náš kraj je opravdu významným zemědělským krajem, ale producenti brambor se dostávají letos s prodejní cenou velmi nízko. Při velkoprodeji konzumních brambor jsou výkupní ceny tak nízké, že nepokrývají ani náklady, které musejí zemědělci při jejich pěstování vynaložit. V porovnání s rokem 2010 klesla výkupní cena konzumních brambor při velkoobjemových  výkupech až o tři koruny, jen ceny škrobárenských brambor zůstaly beze změn. Může  tedy  dojít  do budoucna ke  snížení osázených ploch bramborami, ale tomuto  trendu je třeba zabránit. Přeji si, aby náš region včetně havlíčkobrodska nadále prosperoval a spotřeba brambor rostla. Keřkovské rohlíčky jsou pojmem, který nás proslavil .

 Při každém setkání s bramboráři si uvědomuji, jak velký význam tato plodina má a je třeba, aby každý z nás na toto myslel při svém nákupu.

 Do nákupních center se k nám dostávají velmi dobře vypadající a někdy až naleštěné brambory, které se dovážejí ze zahraničí. Proto při mém nákupu si pečlivě pročítám původ potravin a dávám přednost českým bramborám a dalším regionálním potravinám. Z tohoto důvodu mě potěšilo sdělení pana ministra Bendla, že ministerstvo bude maximálně podporovat prodej regionálních potravin, brambory nevyjímaje. Ve svém rozpočtu také vyčlení určitou částku na jejich propagaci. Ta není zdaleka dostatečná, jak by měla být. Málokdo z nás ví, co jsou to například topinambury. S topinamburem jsemse poprvé setkala při své návštěvě v České Bělé,kde mně je představili zástupci firmy Vesa Česká Bělá přímo na poli, poté jsem jej měla možnost ochutnat a dozvědět se o něm více. Překvapilo mě, jak  je konzumace hlíz doporučována zejména diabetikům, ale může být úspěšná i při  redukčních dietách. Také na Bramborářských dnech jsem mluvila detailně o významu této rostliny s inženýrem Kvačkem, který je zapálený pro pěstování a následné využití topinanburu. Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod,s.r.o., který je hlavním pořadatelem společně s Ústředním bramborářským  svazem, nabízí tuto rostlinu jak pro potravinářské, ale i krmivářské a energetické využití.

 Využití brambor může být v našich domácnostech velmi široké, svědčí o tom i brožura Recepty z brambor, kterou jsem si z konference přinesla. Brambory prostě na Vysočinu patří a jejich pěstování zde má tradici.

Jana Fischerová

Poslankyně  Parlamentu  ČR

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama