MUDr. Zuzana Roithová, MBA

Místopředsedkyně KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2011 9:29:26

Český spotřebitel je dnes zkušenější a sebevědomější než dříve

Český spotřebitel je dnes zkušenější a sebevědomější než dříve

Čeští spotřebitelé znají svá práva dobře a snadno se orientují ve spotřebitelském prostředí.

Vyplynulo to z nové studie Generálního ředitelství EK pro zdraví a ochranu spotřebitele, spolu s ČR se na nejvyšších příčkách umístilo také Německo, země Beneluxu nebo skandinávské státy. „Je to důkaz uvědomělosti českých spotřebitelů a jejich připravenosti vymáhat svá práva,“ řekla na semináři o ochraně spotřebitele na Krajském úřadě Jihočeského kraje v Českých Budějovicích europoslankyně Zuzana Roithová.

„Svou zásluhu na tom určitě měly osvětové kampaně, které spustily spotřebitelské organizace po vstupu České republiky do Evropské unie – ať už to byly spoty nebo pořady na toto téma. České spotřebitelské organizace se na mne tehdy obrátily s prosbou o pomoc, aby EU vyčlenila peníze na tuto osvětu,“ dodala členka Výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele, „a já jsem spolu s kolegy europoslanci z nových členských zemí prosadila samostatnou rozpočtovou kapitolu na podobné projekty v těchto zemích ve Zprávě o ochraně spotřebitele v přistoupivších státech EU, jejímž jsem byla zpravodajem – mimochodem to byla první moje zpráva v Evropském parlamentu. A dnes se ukazuje, že to byly dobře vynaložené peníze.“

 Roithová posluchače seznámila se základními prvky ochrany spotřebitele, jeho právy a související legislativou v kontextu Evropské unie. Vysvětlila principy spotřebitelské politiky a její vývoj v EU, současný status českého spotřebitele a jeho sebevědomí při nakupování a představila také základní legislativní pilíře nakupování v zemích sedmadvacítky. „Základním cílem je ochrana zdraví a bezpečnosti občanů EU, ochrana jejich ekonomických zájmů, ale také podpora vzdělávání nebo informovanost veřejnosti – Unie je trhem pro 500 milionů spotřebitelů,“ řekla na semináři o ochraně spotřebitele Zuzana Roithová.
 „Lze říci, že evropský spotřebitel kupuje, co chce a kde chce, a pokud to nefunguje, může to vrátit,“ řekla dále Roithová. „Zároveň má záruku vysokého standardu bezpečnosti potravin a spotřebního zboží.“ Evropská unie umožňuje, abychom si svůj nákup rozmysleli, například díky pravidlům o označování potravin je pro nás snazší porovnávat ceny (na základě jednotkových cen) a jsme informováni o složení potravin. „Každý má právo vědět, co jí, nejen kvůli případným alergiím či nesnášenlivosti některých potravin, ale třeba také kvůli osobním výživovým pravidlům,“ podotkla europoslankyně.

 Zuzana Roithová také připomněla, že unijní legislativa pomáhá efektivně řešit spory při komplikacích vzniklých při přeshraničním nakupování. „Dlouho jsem prosazovala zlepšení ochrany spotřebitele při online nákupech zejména přes hranice, kdy bylo téměř nemožné domoci se svých práv. To zlepšila příslušná část Směrnice o právech spotřebitelů, kterou jsem před lety iniciovala,“ vysvětlila členka Výboru EP pro vnitřní trh a ochranu spotřebitele.

 Roithová vysvětlila ochranné mechanismy EU před nakupováním nebezpečných, zdravotně závadných výrobků – systémy rychlého varování před nebezpečnými výrobky či potravinami RAPEX respektive RASFF. „Do systému RAPEX se zapojily už všechny členské státy a narůstající počet nebezpečných výrobků svědčí o tom, že svou úlohu plní dobře (loni bylo z evropského trhu staženo 2244 výrobků, což je o 13 procent více než v roce 2009). Ostatně i Čína coby největší zdroj nebezpečných výrobků (v roce 2010 to podle výroční zprávy Evropské komise bylo 58 procent, o 2 procenta méně než o rok dříve) po jednáních s EU i ve svém vlastním zájmu zavedla svůj „sesterský“ systém varování RAPEX China,“ řekla europoslankyně na semináři.

 Zuzana Roithová posluchače seznámila se Směrnicí proti nekalým obchodním praktikám a zmínila i označení CE, na jehož zneužívání několikrát upozorňovala Evropskou komisi. „Po několika interpelacích začala Komise konečně řešit problém falešných značek CE, které mají prokazovat, že zboží je v souladu s předpisy EU (ty falešné se lišily vzdáleností mezi oběma písmeny). V únoru 2012 bude předloženo nové nařízení, které poskytne zvýšenou ochranu a celoevropskou možnost registrace pro certifikační známky, což by mohlo ukončit dlouhodobé matení spotřebitele, který si dosud kupuje zboží s pocitem, že má certifikát souladu s bezpečnostními normami, a přitom může jít o zdraví ohrožující zboží,“ podotkla Roithová.
 Zuzana Roithová se po celou dobu působení v Evropském parlamentu intenzivně věnuje ochraně spotřebitele hlavně s ohledem na vysoký počet nebezpečných výrobků, které se na trhu EU objevují. Chce zvýšit informovanost a sebevědomí spotřebitelů a zároveň působit na příslušné orgány, aby například modernizací platné legislativy či tlakem na dodržování mezinárodních smluv zajistily, že se podaří příliv nebezpečného zboží do EU snížit.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama