Ing. František Petrík

  • Svobodní
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.12.2018 10:16:22

Skokově porostou ceny energií. Děkujme vládě ČSSD a EU!

Skokově porostou ceny energií. Děkujme vládě ČSSD a EU!

Ceny elektřiny a plynu v roce 2019 poletí vzhůru. Podle médií je to snad nějaký přírodní úkaz. Něco co přichází bez vlivu lidí. Ve skutečnosti je to důsledkem začátku fungování Market Stability Reserve – MSR od 1.1.2019. Velice zjednodušeně, ceny

 Většina z nás pravděpodobně zaznamenala, že v roce 2019 se očekává skokový  nárůst cen elektrické energie a plynu. V médiích se můžeme dočíst například toto zdůvodnění:“ Za zdražením je vzestup cen energií na burzách, kde je dodavatelé pro své klienty pořizují.“   Technicky vzato je to pravda, ale není to ta  prvotní příčina.

     Tou příčinou, která je v pozadí růstu cen energií  je začátek platnosti MSR (market stability reserve).  Na začátku příběhu je tak nápad EU zavést umělý trh s emisními povolenkami. Povolenky jsou obchodovány  v dražbách podle nařízení EU  č. 031/2010. Bez nich nemůžou vlastníci provozovat elektrárny, teplárny a podobně.

     Tento příběh vrcholil v roce 2015. Probíhala jednání o  o reformě evropského trhu s uhlíkem (EU ETS). Rada EU usoudila, že na trhu je příliš velké množství emisních povolenek. Vymyslela a navrhla MSR. MSR je systém, jak stáhnout z trhu část povovolenek, tak aby jich byl nedostatek. Nedostatek povolenek povede ke zvýšení jejich cen.  Podle bruselských úředníků, se zvýšením ceny povolenek zvýší cena energií a to způsobí tlak na spotřebitele energií, aby více šetřili. Výsledkem pak má být nižší produkce CO2.  Logika  úředníků je správná v části popisující nárůst cen energií.

    Proti přijetí platnosti MSR od 1.1.2019 stála blokační menšina osmi států pod vedením Polska, včetně ČR. A právě někdy v dubnu 2015 Česká republika z této skupiny vycouvala.  Skupina ztratila schopnost blokovat schválení platnosti MSR od 1.1. 2019.  Bylo to v době vlády ČSSD   s ANO  a KDU ČSL.  Ministrem zahraničí byl Lubomír Zaorálek. Takže jmenovitě nám toto zvýšení cen energií zařídil pan Sobotka a jeho ministr zahraničí. 

     Co je k tomu vedlo, můžeme pouze spekulovat.  Jedním z důvodů mohla být snaha získat do rozpočtu státu více peněz.  Analytický tým Point Carbon spočítal, že Česko by mohlo díky výnosům z dražších emisních povolenek získat do státního rozpočtu skoro o 50 % finančních prostředků víc. 

     Když to shrneme, důvodem nárůstu cen je uměle vyvolaný nedostatek emisních povolenek. Nedostatek uměle vytvořený EU s podporou vlády ČR pana Sobotky.  Je to vlastně takové další nepřímé zvýšení daní. Pokud si někdo dělá seznam všech možných a nemožných daní, může si do seznamu zapsat i zvýšení cen energií přes mechanizmus MSR.  

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama