ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.10.2011 13:35:08

Vojenský újezd Boletice se nejspíš zmenší o dvanáct procent

Vojenský újezd Boletice se nejspíš zmenší o dvanáct procent

Další zastávkou týmu vedeného ministrem obrany Alexandrem Vondrou v sérii jednání o optimalizaci vojenských újezdů s občany, kterých se připravované změny bezprostředně dotýkají, se v pátek 14. října 2011 staly jihočeské Boletice.

Ministra obrany při cestě do šumavského výcvikového prostoru doprovázeli první zástupce náčelníka generálního štábu AČR generál Miroslav Žižka a předseda ministerské komise pro optimalizaci vojenských újezdů Vladimír Kazatel. Ministr Alexandr Vondra se v rekreačním zařízení Vojenských lesů na Olšině, setkal se starosty přilehlých obcí k tomuto vojenskému újezdu a se zástupci občanů ze sídelních útvarů.

Hned v úvodu jednání řekl, že jeho cesta za starosty a občany je vstřícným gestem jeho resortu, které by mělo vést ke společnému dialogu při hledání optimálních variant na jejichž konci by měla stát nová legislativní úprava. Ta by počátkem roku 2015 měla změnit dosavadní hranice všech vojenských újezdů, které armáda využívá ke svému výcviku. „To co činíme, dává velikou příležitost občanům, aby se domohli stejných práv, jako mají ostatní lidé v republice,“ uvedl ministr, když narážel na skutečnost, že Ministerstvo obrany ČR hodlá uvolnit především sídelní útvary, v nichž žijí lidé podle zvláštního statutu daného zákonem o vojenských újezdech, tedy i bez možnosti volby samosprávy. Navíc jsou svázáni nejrůznějšími omezeními.

Brigádní generál Miroslav Žižka potvrdil, že Boletický výcvikový prostor je naprosto unikátní v tom, že umožňuje výcvik vojáků v horském zalesněném terénu a navíc zde mohou cvičit všechny druhy vojsk. „Zvažovali jsme při zpracování analýzy využití nejen zdejšího vojenského újezdu hlavně vojenské aspekty a ukazuje se, že uvolněním jižních okrajových částí nedojde k narušení výcviku ani k ohrožení na zdraví osob, které zde žijí nebo chtějí hospodařit, či provozovat turistiku,“ řekl první zástupce náčelníka Generálního štábu Armády České republiky.

„To co zamýšlíme se dotýká především již dříve zpřístupněných oblastí pro takzvanou měkkou turistiku. Právě ty jsme se rozhodli uvolnit a navíc dáváme šanci lidem žijících v sídelních útvarech, aby se rozhodli buď pro cestu samosprávy a nebo přidružení k již existujícím obcím,“ podtrhl návrh ministr.

Přítomní starostové vesměs podávanou ruku ze strany ministerstva obrany ocenili, nic méně si uvědomují, že jednání jsou na samém počátku a budoucí podoba uvolňovaných částí, které dosud spravoval přednosta Vojenského újezdu Boletice, bude výsledkem dalších jednání.

Svou unikátnost má boletický vojenský újezd také v tom, že se rozprostírá na ploše, jejíž polovinu tvoří chráněná krajinná oblast, Navíc zde existuje Evropský významná lokalita, která je chráněna a má veliký význam pro ekology. Svou pozici zde má také Natura 2000.

Vladímí Kazatel, který má optimalizaci, na jejímž konci má být zeštíhlení vojenských újezdů o 10 až 15 procent a uvolnění celého jednoho újezdu, ve své gesci, nabídl starostům a zástupcům občanů ze sídelních útvarů pomoc při hledání cest vedoucích ke kompromisům.

Připomněl, že zde na téměř šestnácti tisícich hektarech hospodaří státní podnik Vojenské lesy a na tom by se do budoucna nemělo nic měnit. Tím by totiž  měla být i zaručena dosavadní zaměstnanost obyvatel.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama