Ing. Jaromír Kohlíček, CSc.

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.01.2019 20:48:51

Komfort pro slepičky

Komfort pro slepičky

Co ještě musíme, na úkor našich spotřebitelů udělat pro ochránce zvířat?

Moje babička bydlela malém městě, ale za domem měla malou zahrádku a výběh pro slepičky. Nosila jim krmení, vodu a laskominy – trochu čerstvě srpem nasekané trávy, pár hlemýžďů či jiné lahůdky. Na vesnici se tehdy vajíčka vozila jen výjimečně. Ráno kokrhali kohouti a nikdo se nemusel starat o to, jestli jsou vejce čerstvá. Nikdo také neurčoval, jestli má mít slepice takový či onaký výběh. Navíc platilo – na každém hnojišti je pánem jeden kohout.

 Průmyslová „výroba“ vajec vše změnila. Klecový bezstelivový chov rozhodně není žádným komfortem. Pokud ale vím, hororové obrázky ochránců zvířat u nás nikde k vidění nebyly. To by přísná kontrola nepřipustila.  Ochránci zvířat (kuriózně v tomto případě přešli do ochrany ptáků) ovšem prosadili větší klece, v dalším kroku větší „komfort“ a dokonce usilují i o „důchod“. Asi tomu nerozumím. 

Není mi jasné, proč si mohu koupit „vynesenou“ slepici, která vesele snáší vajíčka a proč se nevyplatí tyto slepice použít jako běžný zdroj potravy. Slepičí polévka se snad dělá ze slepic, nebo ne?? A slepice na paprice vypadá jako slepice – nebo jde o nějakého jiného živočicha?

A ještě jedna věc mi není jasná. Slepice už pomalu i na venkově mizí. Vajíčka z dovozu jsou mnohdy levnější než z tuzemských chovů. To jinde ve světě normy EU neplatí? Nebo vajíčka prodávají za tak nízkou cenu, že i s dopravou několik set kilometrů jsou levnější než místní?? Není mi to jasné.

Průzkum u chovatele na vsi mi věc neobjasnil a na otázku mi slepičky odpověděly KVOK!! Asi je tedy všechno nějak jinak, a ne všechna pravidla platí pro všechny bez výjimky. A co na to EU? A volby do Parlamentu ve Štrasburku se blíží a já stále tápu v nejistotě.

Před několika lety výrazně zabodovala v Chorvatsku ve volbách do národního Parlamentu kandidátka strany KYKYRYKÝ. Že by tam měli už jasno?


Po návratu ze vsi.

Jaromír Kohlíček

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama