prof. Ing. Ivo Vondrák, CSc.

  • Moravskoslezský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.01.2019 5:36:00

Transformace našeho regionu opravdu dobře nastartovala

Transformace našeho regionu opravdu dobře nastartovala

V polovině volebního období, kdy v čele vedení kraje stojí koalice hnutí ANO, KDU-ČSL a ODS, jsou v regionu cítit změny. Moravskoslezský kraj mění image, stává se důležitým hráčem v oblasti inovací, proměnilo se jeho vnímání u lidí.

 „Náš kraj lidé začínají vnímat jako progresivní, dynamický, prostě dobrý k životu. V anketě Místo pro život jsme významně poskočili a předstihli jsme tři kraje, včetně Středočeského. Také se oproti minulému roku na polovinu snížil počet lidí, kteří náš region opouštějí. Jsem přesvědčený, že jsou to důkazy, že se transformace našeho regionu opravdu dobře nastartovala,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Ivo Vondrák a dodal, že si váží skvěle fungující spolupráce mezi členy koalice. „Jasně jsme si stanovili priority. Podařilo se nám najít společnou řeč a teď systematicky, krok za krokem postupujeme. Velmi si toho vážím,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák.

Mezi největší zdary loňského roku považuje úspěšné čerpání kotlíkových dotací, výrazné navýšení příspěvků do kultury a do sociální oblasti, také pokroky v oblasti životního prostředí nebo ve školství. „Za zásadní také považuji perfektní fungování Moravskoslezského inovačního centra (MSIC). V partnerství se Statutárním městem Ostrava se nám tak daří zlepšovat podnikatelské prostředí v našem kraji, umíme nabídnout zajímavá pracovní místa, náš region je atraktivnější,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák.

Moravskoslezský kraj a město Ostrava podporují MSIC v zavádění nových služeb a programů pro podnikatele v různé fázi činnosti. „Nejde o to firmy dotovat. Podpora spočívá v pronájmu atraktivních prostor centra v blízkosti technické univerzity, superpočítačového centra a sdílené infrastruktury pro průmyslový výzkum a vývoj. Důležitou roli hrají také externí koučové, kteří pomáhají s realizací strategických změn, které firmy řeší,“ vysvětlil hejtman kraje Ivo Vondrák.

Za rok a půl své existence pomohl MSIC více než stovce majitelů firem z regionu najít cestu, jak se dále zlepšovat a získat výhodu v soutěži na globálních trzích. „V roce 2018 MSIC podpořil v programu Expand růst v 60 společnostech. Do realizace jejich strategických změnových projektů zapojil 36 prověřených externích expertů. Rozbíhá se program ScaleUp pro firmy, které potřebují pomoc s řízením překotného růstu. V letošním roce se budou moci podnikatelé přihlásit o voucher. Ten bude možné čerpat na ověření produktu při zahájení podnikání, na získání seniorního zaměstnance pro realizaci strategických změn ve firmě nebo aplikaci metod průmyslového designu při produktových inovacích. Na tento program Moravskoslezský kraj vyčlenil 13 milionů korun,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a doplnil, že v současné době v komunitě MSIC působí celkem 75 inovativních firem, které stále více spolupracují a jsou si navzájem inspirací.

„MSIC, jeho fungování a nadšený tým lidí kolem ředitele Pavla Csanka mi opravdu dělají radost. Jsem pyšný i na to, že se k nám jezdí inspirovat inovační centra z jiných regionů. Služby pro začínající podnikatele a malé a střední firmy představují cestu, jak náš region posouvat dál. I v příštím roce bude MSIC spouštět další strategické projekty. Ať už zavádění principů průmyslu 4.0 ve firmách nebo v projektech v oblasti vzdělávání, které napomohou středoškolským pedagogům držet krok se stále zrychlujícím rozvojem nových technologií,“ řekl hejtman kraje Ivo Vondrák a dodal, že kromě podpory podnikatelského prostředí tak MSIC napomůže zlepšovat kvalitu vzdělávání v kraji.

„Doufám, že se nám ve spolupráci s městem Ostravou podaří MSIC rozšířit o novou budovu technologického parku. Stávající kapacita už je totiž plná a o místo v MSIC se zajímá stále více firem. Inovační centrum je skvělým partnerem v naší snaze udržet v regionu talenty nebo k nám nalákat nové nadané lidi, nebojím se říci vizionáře,“ uzavřel hejtman kraje Ivo Vondrák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama