MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2019 14:04:00

Autonomní vozidla se chystají vstoupit na evropské silnice

Autonomní vozidla se chystají vstoupit na evropské silnice

Doprava nejen v Evropě se v posledních letech výrazně mění vlivem čím dál větší digitalizace a automatizace.

 V silniční dopravě je v posledních letech fenoménem vývoj autonomního řízení, které vozidlo ovládá s minimálním zásahem nebo úplně bez zásahu řidiče. Evropská unie se na tuto změnu připravuje, mimo jiné i diskuzí o dopadech a podmínkách, za jakých bude provoz autonomních vozidel na evropských silnicích možný.

Své stanovisko k tématu autonomních vozidel bude dnes na plenárním zasedání ve Štrasburku přijímat i Evropský parlament.

„Technický pokrok nelze zastavit, proto se i autonomní vozidla v běžném provozu stávají realitou. Předpokládá se řada pozitivních dopadů, například na dopravní nehodovost v důsledku omezení chyb řidiče, přesto je nutné v souvislosti s autonomními vozidly mluvit i o takových tématech, jako je například ochrana osobních údajů a přístup k datům. Je důležité, aby uživatelé měli dostatečnou kontrolu nad tím, jaká data vozidlo vytváří a komu jsou poskytována, musí být také dostatečně chráněni před kybernetickými útoky. Zároveň je nutné vyřešit otázky, které jsou s provozem autonomních vozidel spojené, jako zodpovědnost za vozidlo a způsob jeho pojištění nebo etické zásady,“ uvedla poslankyně Olga Sehnalová, která působí ve Výboru pro dopravu a cestovní ruch. Poslanci ve zprávě upozorňují také na nutnost podpory evropského vývoje autonomních vozidel a vytvoření harmonizovaných technických norem pro jejich provoz kdekoliv.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama