Ing. Ladislav Kos

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2019 17:02:00

Povolební agonie v Praze 11

Povolební agonie v Praze 11

Po říjnových volbách je Praha 11 stále bez nového vedení, přesto chce “stará” Rada bez mandátu schválit ve čtvrtek 17. 1. rozpočet na rok 2019.

 Podle neoficiální informace ministerstva vnitra je Praha 11 posledním větším územně samosprávným celkem, kterému vládne “stará” Rada bez mandátu z říjnových komunálních voleb.

Tři měsíce od voleb rozhoduje o Jižním Městě Rada MČ Praha 11, jejíž důvěra zanikla začátkem října a dokonce čtyři radní neobhájili mandát zastupitele. Přesto byly od voleb přijaty stovky usnesení Rady, přičemž kromě běžné agendy pokračuje Rada v rozhodování o podstatných veřejných záležitostech – o městském majetku, pozemcích, prodejích a pronájmech, přijímá finanční rozhodnutí.

Navíc má Rada v demisi (ANO + TOP 09) tento čtvrtek 17.1.2019 v úmyslu nechat zastupitelstvo schválit rozpočet MČ na rok 2019. Proč? A komu tento stav vyhovuje?

Vyhovuje stranám, které jsou součástí původní Rady (ANO a TOP 09) a zároveň těm, kteří je v Radě od minulého volebního období „potichu drží“ (stranám exstarosty Mlejnského JM-ND a ODS). Strany jsou aktuálně bez ohledu na vlastní rozdílnosti sdruženy do tzv. povolebního vyjednávacího bloku ANO+TOP09/STAN+ODS, kterým de facto blokují reálná jednání o možné podobě nové koalice na Praze 11.

Agónii napomáhají i ve volbách druzí Piráti, kteří opustili jednání s vítězem voleb Hnutím pro Prahu 11 (HPP 11) a pomalu se přidávají k bloku stále vládnoucích stran. Do veřejné otevřené koalice s trestně stíhanými zastupiteli ODS se ale nikomu nechce, tak potichu všichni udržují tento demokracii vzdálený stav. HPP 11 vkládalo velké naděje do koalice s Piráty, ti svou náklonností k “bloku” ukončili jedinou příležitost na změnu v naší městské části.

Případné schválení rozpočtu na čtvrtečním zastupitelstvu by bylo legitimizací setrvání vlády starosty Jiravy (ANO) a dalších nezvolených radních. A hlasování o rozpočtu napoví, jak by mohla vypadat tichá nebo budoucí otevřená koalice na Praze 11.

Hnutí pro Prahu 11 nebude hlasovat pro rozpočet, který nebyl řádně projednán, neboť nebyl dosud zvolen finanční výbor zastupitelstva. Budeme požadovat řádné projednání rozpočtu až po ustanovení vedení Prahy 11 vzešlé z komunálních voleb. Do té doby je platné rozpočtové provizorium, které umožňuje bezproblémový chod městské části.

Jako senátor, jehož je Praha 11 domovskou lokalitou, považuji tento stav, kdy se proti vítězi voleb spojí všichni poražení napříč politickým spektrem, bez ohledu na své předvolební sliby, nejen za naprosto absurdní, ale i za velmi nebezpečný pro demokracii. Podkopává důvěru lidí v možnost svými hlasy ve volbách cokoli změnit, “nahání” je do náručí populistických stran nebo znechuceni k volbám již nepřijdou. Mnohokrát jsem tento názor slyšel za poslední měsíc při rozhovorech s občany. Bohužel technologie moci stran ANO, TOP09/STAN, ODS na Praze 11 zdá se opět vítězí a bohužel se k této místně zavedené praxi přidali i Piráti.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama