MUDr. Vít Kaňkovský

  • KDU-ČSL
  • Vysočina
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.01.2019 22:51:00

Reálně hrozí omezení dostupnosti i kvality zdravotní péče

Reálně hrozí omezení dostupnosti i kvality zdravotní péče

Personální deficit ve všech zdravotnických profesích vážně ohrožuje dostupnost i kvalitu českého zdravotnictví.

 Stárne populace lékařů, zdravotních sester i dalších nelékařských pracovníků a mladí lidé na uvolněné pozice vesměs nenastupují, raději odchází pracovat do zahraničí. Zdravotníci už dnes chybí jak v nemocnicích, tak v ambulantní péči. Problémy jsou zejména v menších městech a na venkově, kde chybí praktičtí lékaři pro dospělé i praktici pro děti a dorost. Velkým problémem je v řadě regionů i zajištění stomatologické péče.

Konference na téma „Nedostatek zdravotnického personálu – příčiny, aktuální stav, možná řešení“ se uskuteční dne 16. ledna 2019 od 9 do 14 hodin v Poslanecké sněmovně PČR. Na konferenci vystoupí kromě Víta Kaňkovského i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, Veronika Di Cara za Českou asociaci sester a Tomáš Válek za Profesní a odborovou unii zdravotnických pracovníků.

Současná situace v nemocnicích je kritická

„V nemocnicích chybí lékaři zejména na interních odděleních, na odděleních dlouhodobé péče, potíže mají také některá gynekologicko-porodnická oddělení, oddělení ARO, v některých nemocnicích končí pro personální nedostatek oddělení ORL či plicní oddělení,“ konstatuje Vít Kaňkovský, poslanec za KDU-ČSL a místopředseda Výboru pro zdravotnictví PS PČR.

V řadě dalších nemocnic je velmi vážný nedostatek zdravotních sester, ale i s ostatního nelékařského personálu. V některých nemocnicích už vedl nedostatek zdravotních sester k uzavření některých lůžkových stanic a řada dalších oddělení se nachází na hraně možností, co se týká personálního zajištění provozu. Zdravotníci jsou nuceni k velkému množství přesčasů, jsou dlouhodobě přetížení a navíc odchází i z důvodu nedostatečného platového ohodnocení.

Pět minut po dvanácté?

„Pokud nebude náš stát personální krizi v českém zdravotnictví urychleně a komplexně řešit, pak reálně hrozí omezení dostupnosti i kvality zdravotní péče. Je naprosto nutné, aby vedení resortu zdravotnictví ve spolupráci s kraji, profesními komorami a s akademickou obcí hledalo účinná řešení personální krize ve zdravotnictví,“ říká Vít Kaňkovský, který situaci v resortu zná i z vlastní profesní zkušenosti, protože zároveň působí jako primář havlíčkobrodské nemocnice. Je jasné, že jednoduché řešení personálního deficitu ve zdravotnictví neexistuje, právě proto je zcela nezbytné, aby intenzivně spolupracovaly všechny zainteresované strany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama