ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,49. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.10.2011 10:47:15

Dělostřelce poslouchají i kulomety: cíle pod palbou dlouho nevydržely

Dělostřelce poslouchají i kulomety: cíle pod palbou dlouho nevydržely

Toto pondělí se ve výcvikovém prostoru Brdy konaly střelby z trochu menších ráží než je u dělostřelců zvykem.

Kanónové houfnice zůstaly v jineckých kasárnách a dopadová plocha se stala bojištěm jedné z baterií 13. dělostřelecké brigády s tajuplným názvem „Surveillance Target Acquisition“ (STA), která zde plnila úkoly ostrých střeleb z protiletadlových kulometů ráže 12,7 mm.

Velitel baterie STA kapitán Roman Močička cvičením pověřil velitele čety technického průzkumu poručíka Radka Vítka. Ten po průpravném cvičení a metodickém nácviku přistoupil k ostrým střelbám. Průzkumné a pozorovací komplety Sněžka najely do palebných postavení, vojáci zamířili na cíle ve vzdálenosti 800 a 1000 metrů a po chvilce soustředění vyšly první krátké dávky, které jen zřídka minuly cíl.

"Měli jsme dobré počasí, střelby vedli zkušení instruktoři a vojáci dali do splnění úkolu všechno," řekl při závěrečném hodnocení kapitán Močička s tím, že skvělých výsledků dosáhli i ti, kteří stříleli úplně poprvé.

Tři spojená anglická slova v názvu jednotky v sobě skrývají dělostřelecký průzkum a zjišťování cílů nepřítele. Tedy informace, bez kterých se kolegové z palebných baterií prostě neobejdou. Nevěděli by totiž na koho, ale především kam střílet, to znamená, že by nikdy nemohli zasáhnout cíl. Proto je pro splnění palebných úkolů tak důležitá vzájemná spolupráce a důvěra obou těchto odborností „palebňáků“ i „průzkumáků“. Pro svou práci jsou příslušníci baterie STA vybaveni moderními technologiemi. V jejich výzbroji najdeme radiolokátory Arthur a průzkumné a pozorovací komplety Sněžka. Právě Sněžky jsou pro ochranu osádek vybaveny lafetovanými 12,7 mm protiletadlovými kulomety.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama