MUDr. Olga Sehnalová, MBA

  • Zlínský kraj
  • náměstkyně hejtmana
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,07. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.02.2019 20:17:00

Systém placení mýta v EU se zjednoduší

Systém placení mýta v EU se zjednoduší

Poslanci Evropského parlamentu dnes schválili dohodu, která umožní zavedení Evropské služby elektronického mýtného (EETS).

 V praxi to znamená, že dopravcům, kteří jezdí do zemí Evropské unie, odpadne povinnost pořizovat několik zařízení pro platbu elektronického mýtného po Evropě.

Firmy se navíc nebudou muset registrovat do různých národních systémů, což zefektivní výběr silničních poplatků. Novinku pocítí i sami řidiči autobusů a kamionů, kterým zmizí z čelního skla velké množství nechvalně známých "krabiček", které jim mnohdy komplikují výhled.

„V současné době musejí řidiči k placení silničních poplatků používat několik zařízení, protože uvnitř Evropy existuje celá řada platebních systémů. Díky této dohodě by se tato situace měla brzy začít měnit, protože k placení by měl stačit pouze jeden systém," uvedla europoslankyně Olga Sehnalová (ČSSD), členka vyjednávacího týmu Evropského parlamentu za skupinu sociálních demokratů.

„Odsouhlasená dohoda také zjednoduší přeshraniční výměny informací o vozidlech, která nezaplatila v jiném státě EU silniční poplatek. To umožní státům přeshraničně vymáhat veškeré nezaplacené silniční poplatky, tedy i ty, které nejsou placeny elektronicky. Ztráty za nezaplacené mýtné v EU přitom činí přibližně 300 mil. euro ročně, což jsou peníze, které by se mohly využít právě na zlepšení stavu vozovek,“ dodává europoslankyně Sehnalová.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama