Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.02.2019 16:14:00

Místo do budoucnosti nás vláda ANO posunula do minulosti

Místo do budoucnosti nás vláda ANO posunula do minulosti

Komentář předsedy ODS Petra Fialy k nově představené Inovační strategii České republiky

 Inovační strategie má heslo ‚Czech Republic: The Country For The Future‘. Za posledních 5 let nás hnutí ANO ale posunulo spíše do minulosti a to nejenom návratem komunistů k moci. Strategie je bezpochyby potřebná, je dobře, že se vláda výzkumem a inovacemi konečně zabývá alespoň teoreticky. Ale zároveň je strategie zcela v rozporu s tím, co doposud vláda dělala a dělá: V roce 2018 jsme vypadli ze skupiny 25 nejinovativnějších zemí světa, podíl vládních výdajů na výzkum k HDP klesá (0,9 % v roce 2015, 0,8 % v roce 2019). Strategie sice mluví o daňovém zvýhodnění firem při investování do inovací, ale finanční správa přitom motivuje své zaměstnance odměnami v případě, že dodatečně dodaní firmy, které daňové zvýhodnění (odpočty) využily.

Inovační strategie však nezmiňuje to nejpodstatnější – abychom se mohli zařadit mezi 10 nejúspěšnějších zemí světa, musíme mít zejména jednoduchý a přehledný právní řád a co nejméně byrokracie. V této oblasti vláda hnutí ANO naprosto selhává.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama