Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.02.2019 13:36:08

Finanční správa nemůže fungovat jako dráb

Finanční správa nemůže fungovat jako dráb

Komentář na facebookovém profilu k fungování Finanční správy

Představte si, že by soudci dostávali plat podle toho, na jak dlouho obviněného pošlou do vězení. Zdá se vám to absurdní? Tak to ale funguje ve Finanční správě, kde úředníci dostávají odměny podle toho, jak vysokou doměří daň. Jejich přístup tak nemůže být objektivní, protože jim nejde o to doměřit daň spravedlivě, ale v co nejvyšší míře. Finanční správa ale nemůže fungovat jako dráb.

Rozpočtový výbor proto dnes tuto skandální skutečnosti projednával a na návrh ODS přijal usnesení, které tento postup odsuzuje.

A jaká je historie celé kauzy? V prosinci jsem v této věci interpeloval ministryni financí.

Paní ministryně mi písemně odpověděla, že „v principu odmítá, že by výše odměn ve Finanční správě byla navázána na objem doměřených částek daně“ a odpovědi na přímou otázku, zda to může vyloučit, se vyhnula. Mezitím však do médií dávala vyjádření, že odměny jsou pouze za plnění mimořádných povinností. A dementovala to sama i Finanční správa.

Jenže již v únoru 2016 vydal tehdejší generální ředitel FS Martin Janeček písemný pokyn, dle kterého se vypočítávala odměna kontrolorům podle výše snížení odpočtu na podporu výzkumu a vývoje a z toho vyplývající doměřené daně.

Když to teď „prasklo“ tak z fáze zapírání jsme se dostali do fáze bagatelizace a je to ministryní označováno za „nevhodné“.

Jsem zvědavý, jak bude probírat projednání mé interpelace na plénu. Buď totiž opakovaně veřejnosti a poslancům ministryně financí neříkala pravdu, nebo ji poskytoval nepravdivé informace management Finanční správy. Každopádně se nad tím nedá jen tak mávnout rukou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama