Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,42. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.02.2019 8:18:17

Drahá data vrchem kopce jsou

Drahá data vrchem kopce jsou

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se stala mediální hvězdou prohlášením, že si za drahá data od mobilních operátorů můžeme sami, protože je málo užíváme a dáváme přednost připojení přes WIFI. Vyvolalo to řadu bouřlivých reakcí...

Ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková se stala mediální hvězdou prohlášením, že si za drahá data od mobilních operátorů můžeme sami, protože je málo užíváme a dáváme přednost připojení přes WIFI. Vyvolalo to řadu bouřlivých reakcí, ale jeden úhel pohledu jako by chyběl.

Že to přece není jen o datech, za které více platí ti, co jich méně užívají, není to vlastně ani jenom o mobilech a paušálech za neomezené hovory, kdy některá ministerstva vyjednala paušál za několik desítek korun proti sedmi stovkám paušálu pro normálního zákazníka.

Že je to systém jako takový, který preferuje a pozitivně diskriminuje velké hráče, lidi s většími příjmy, a tím přispívá k dalšímu rozevírání nůžek ve společnosti.

Když se začalo po prvním zdražování vody šetřit na vodě a spotřeba rapidně klesla, reagovali provozovatelé infrastruktury razantním navýšením vodného a stočného, aby si zajistili své zisky. Že to dopadá více na dolních deset milionů, je evidentní, a to je jen kamínek v mozaice celé bytové problematiky.

Když se člověk dostane do nouze nebo si potřebuje půjčit na rozjezd, je systém nastaven opět stejně – výhodnější podmínky dostane ten, kdo má kapitál, ne matka samoživitelka nebo nemajetný mladík po studiu.

Stejné systémové nástroje používá i stát -  přispívá či poskytuje daňové úlevy těm, kdo si spoří na důchod i životní pojištění, podporuje stavební spoření. Výhodné je to pro ty, kteří měsíčně odkládají 2 nebo 3 tisíce korun na penzijní, 2 další tisíce na životní a zhruba stejně na stavební, a to na každou osobu. Ti nejpotřebnější, co žijí od výplaty k výplatě, na to ale logicky nemají. A i pokud jsou na tom lépe, zkuste se rozhodovat mezi těmito přesuny a zajímavým, zážitky plným víkendem pro celou rodinu, o který dítě prosí... To není jen o potřebné zodpovědnosti k budoucnosti, protože lidé s většími příjmy toto dilema prostě řešit nemusí.

Daně jsou ostatně nastaveny obdobně – správný trend je vykládán jako snižování daní, ale myslí se tím snižování daních přímých, zejména daní z příjmů, aby bohatým zůstávalo více. Snahy o snižování nepřímých daní, které platíme všichni i ve zboží každodenní potřeby, se setkávají ale s mnohem větším odporem, byť zatěžují obyčejného občana mnohem více než miliardáře. 

Není to náhoda. Kapitalistická společnost prostě funguje na principu toku zdrojů od chudých k bohatým, dokazuje to nepřeberné množství statistik domácích, evropských i světových. A není to určitě přesun od těch, co nechtějí a neumějí dělat, k úspěšným a schopným. 

Další důkazy jsou všude kolem nás. Když se musí šetřit, hledají se úspory nikoliv na švýcarských kontech, ale v kapsách obyčejných lidí.

Proto je takový odpor proti sektorové dani, proti zdanění spekulativního kapitálu, proti progresivnímu zdanění příjmů.

A proto musíme i za výkřiky typu drahých dat pro mobily vidět více, vidět podstatu, vidět příčinu. Proto musíme podporovat ty, co chtějí změnu.

Zdeněk Štefek

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama