RNDr. Pavel Poc

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,58. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.10.2011 13:18:00

Evropský parlament: reforma zadávání veřejných zakázek je nezbytná

Evropský parlament: reforma zadávání veřejných zakázek je nezbytná

P. Poc: „Zavést do veřejných soutěží důraz na kvalifikaci dodavatele a kvalitu jeho práce? Rozhodně! Vzít v úvahu sociální a ekologické dopady v místě realizace? Zcela jistě ano! A věřte, že jako bývalý podnikatel velmi dobře vím, o čem mluvím!"

Unijní pravidla pro zadávání veřejných zakázek by měla být zreformována, aby usnadnila malým firmám účast na veřejných kontraktech. Konstatuje to Evropský parlament ve zprávě schválené tento týden ve Štrasburku. Evropská komise má představit návrhy reformy v prosinci, pozici europoslanců by měla vzít v úvahu.

Součástí změn by mělo být například umožnit úřadům udělovat zakázky nikoli pouze na základě nejnižší nabídky, ale i zájemcům, kteří jsou nejvíce inovativní nebo nabízejí největší ekologický či sociální přínos.

„Tendry zaměřené pouze na co nejnižší cenu vedou v Česku k podvodům, kartelovým dohodám, korupci a mizerné kvalitě dodávek. Je-li jednou zakázka přidělena, nikdo už nezkoumá, jaká byla skutečná konečná cena včetně víceprací, vyvolaných investic, menších zakázek zadaných paralelně a podobně,“ myslí si český europoslanec Pavel Poc (z frakce sociálních demokratů). A dodává: „Bylo by hezké, kdyby rozhodovala jenom nejnižší cena, ale... realita je taková, že všude kolem nás bují korupce a je třeba s ní bojovat“.

Europoslanci také navrhují snížit administrativní zátěž, která je kladena na podniky, zavedením celoevropského "elektronického pasu pro veřejné zakázky", dokládajícího, že jeho držitel splňuje unijní podmínky pro veřejné zakázky. Tento elektronický pas by byl platný na celém území EU.

Malé a střední podniky (MSP) vítězí v Unii pouze v 31 až 38 procentech veřejných zakázek (dle jejich hodnoty). Jejich celkový podíl v ekonomice je ale mnohem vyšší (52 procent z celkového obratu).

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama