Ing. Vojtěch Munzar

  • ODS
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.03.2019 6:33:00

Daň zbytečně zdražuje ceny nemovitostí

Daň zbytečně zdražuje ceny nemovitostí

Komentář na facebookovém profilu k návrhu na zrušení daně z nabytí nemovitosti

 Ceny nemovitostí nesmyslně rostou a vlastní bydlení se bohužel stává pro více a více zvláště mladých rodin nedostižným snem. Zároveň stát vybírá 4% z ceny nemovitostí od kupujících jako daň a tím je dále prodražuje. Proto jsem ve Sněmovně předložil návrh na zrušení daně z nabytí nemovitosti, o kterém se bude hlasovat v příštích dvou týdnech.

Když si dnes kupujete nový byt nebo dům, musíte z ceny, kterou zaplatíte odvést státu další 4 %. To je podle mého nespravedlivé a absurdní.

  1. Za dům nebo byt platíte svými penězi, které vám stát už jednou zdanil. Případně si na nákup berete hypotéku, kterou do budoucna splácíte právě zase už jednou zdaněnými penězi, které vyděláte.
  2. Za co vlastně stát tuhle daň vybírá? Proč má stát zdaňovat někoho, kdo se rozhodl pořídit si vlastní bydlení? Trestá tím vlastní odpovědný přístup k lidí k tak základní potřebě, jako je bydlení.

  Daň zbytečně zdražuje ceny nemovitostí. Příklad z mého Kladna. Průměrná cena bytu 3+1 se pohybuje okolo 2,8 milionu Kč. Při jeho nákupu zaplatíte státu výpalné za to, že vám milostivě dovolil si pořídit byt, ve výši 112 000 Kč.

To je prostě nespravedlivé a těch 112 tis. Kč může mladá rodina utratit mnohem efektivněji, třeba za rekonstrukci či vybavení bytu. Uvidíme, jak se na to budou dívat kolegové z ostatních stran a zda zrušení daně podpoří.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama