Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.03.2019 16:47:00

Část specializovaných řemeslnických prací uvidí lidé přímo na náměstí

Část specializovaných řemeslnických prací uvidí lidé přímo na náměstí

Stavební ruch bude téměř celý tento rok kulisou historické budovy olomoucké radnice.

Poté, kdy byla v minulých dvou letech rekonstruována střešní konstrukce, krytina a menší věžičky, čekají letos obdobně důkladné opravy i fasádu včetně všech kamenných, klempířských, truhlářských a kovářských prvků, a také hlavní radniční věž. Část specializovaných řemeslnických prací uvidí lidé přímo na náměstí.

Během opravy budou kromě fasády restaurovány například i gotické a renesanční prvky na obou kamenných schodištích, obnovy se dočkají i historické sluneční hodiny na nároží radnice. Vyměněny budou také kamenné sokly v dolní části budovy. Pokud jde o hlavní věž, tu čeká generální oprava dřevěné konstrukce včetně výměny oplechování na celé věži. „Dohodli jsme, že speciální klempířské a truhlářské úpravy věžní konstrukce budou probíhat přímo před zraky kolemjdoucích na Horním náměstí. Když se před rokem stejnou formou rekonstruovala jedna z menších věžiček, vzbudilo to velký zájem veřejnosti,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. Špice věže je od loňska prozatím uložena v jednom z depozitářů, odkud bude brzy převezena na Horní náměstí, zbývající část věže bude pomocí jeřábu snesena na dlažbu.

Zhotovitel stavby, který byl vybrán ve veřejné soutěži, seznámil minulý týden zástupce města také s harmonogramem celé rekonstrukce. Větší část prací, například dvě delší strany radnice, jedno ze dvou kamenných schodišť i hlavní věž, budou hotovy už v tomto roce, opravy dvou kratších stran radnice pak budou pokračovat v první polovině oku 2020. Staveniště bude po celou zajištěno oplocením, které umožní přístup do radnice, do podloubí a k informačnímu centru a také do restaurace a galerie Caesar. Zajištěn bude samozřejmě i přístup pro svatby a pro občany na radnici. Pracovníci magistrátu jednali se zhotovitelem i o koordinovaném postupu při pořádání velkých společenských a kulturních akcí na Horním náměstí. „Snažíme se zajistit také možnost nepřetržitého přenosu stavebních prací pomocí online webových kamer. Před informačním centrem bychom chtěli umístit velkoplošnou obrazovku s orlojem, protože na tuto část radnice bude kvůli plotu a lešení ztížený výhled,“ doplnil náměstek primátora Martin Major. 

Celkové náklady na rekonstrukci pláště a věže radnice budou 57,2 milionu korun včetně daně. Město využije kromě vlastních prostředků i dotaci z prostředků ITI Olomoucké aglomerace.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama