Ing. Jan Bauer

  • ODS
  • Jihočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,74. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.03.2019 22:58:00

Není to poprvé, co na půdě Poslanecké sněmovny otevíráme Pandořinu skříňku

Není to poprvé, co na půdě Poslanecké sněmovny otevíráme Pandořinu skříňku

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 3. 2019 k návrhu poslance Petra Dolínka na vydání zákona, kterým se mění zákon o silničním provozu

Ještě jednou děkuji za slovo. Vážený pane předsedo, milé dámy a pánové, tato novela je opravdu velmi krátká. On o tom už hovořil i pan poslanec Petr Dolínek, nicméně dovolte, abych zmínil, že mi na tomto návrhu vadí dvě věci. Za prvé, tento návrh se má projednávat a následně schvalovat podle paragrafu 90, přestože ta novela je velmi krátká, jedná se v podstatě o několik slov. Pokud si ji přečtete, tak vzhledem ke zkušenostem, jak nekvalitně se zákony připravují i v případě, že jdou ze strany příslušných ministerstev, tak o to více mám pochybnosti, pokud tento zákon byl navrhován prostřednictvím pouze jediného poslance, jestli je opravdu připraven věcně i formálně správně. Takže nejenom z tohoto důvodu, ale i proto, že mám informace, že pravděpodobně v rámci projednávání na půdě příslušných výborů dojde ještě k doplnění k některým dalším podstatným věcem. Z tohoto důvodu bych vás chtěl upozornit, že dávám veto, respektive námitku na projednávání v rámci paragrafu 90, odstavec 2. To je za prvé.

Za druhé - věc, která mi opravdu velmi vadí. Není to poprvé, co na půdě Poslanecké sněmovny otevíráme Pandořinu skříňku. Není to poprvé. Myslím si, že ani naposledy a také už to tady zaznělo - posilování nebo oslabování pravomocí městské policie, ať už se to děje skrytou nebo otevřenou formou, ať už se to děje bezelstně nebo promyšleně, ale každopádně tady na půdě Poslanecké sněmovny postupně dochází k posilování pravomocí městské policie a z toho důvodu vyklízení pozic Policie České republiky z českých měst a obcí.

Z tohoto důvodu mám velké obavy, jestli to předkladatel má vše správně promyšlené. Já bych si velice přál, pokud se teď rozprostře nějaká zásadní debata, aby nešla tou cestou, že budeme zpochybňovat, jestli je nebo existuje nějaký problém, to znamená nedovolená jízda ve vyhrazeném jízdním pruhu. To je věc, která je nezpochybnitelná. Pokud si projedete Prahu nebo některá jiná větší města v rámci České republiky, nesporně se setkáte s tímto fenoménem - to znamená, existuje - a je to vážný problém - nedovolené používání vyhrazených jízdních pruhů. Na druhou stranu bych chtěl říci, že za bezpečnost českých obcí a měst je ze zákona zodpovědná Policie České republiky. Taktéž platí celou dobu, že české obce mohou, ale nemusí zřizovat svoji obecní policii, a pokud se už rozhodnout, že městskou policii zřídí, tak to platí především ze svých vlastních prostředků.

Také platí to, že pokud někdo posílí pravomoci obecní policie, tak samozřejmě někdo přímo úměrně vyklízí pozice a v tomto případě mám obavy, že nejenom v Praze, ale i v některých městech se to vyklizení ze strany Policie České republiky docela silným způsobem projeví. Děkuji za pozornost.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama