Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,19. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.03.2019 7:04:57

Trump při jednání s Babišem dosáhl svých zájmů!

Trump při jednání s Babišem dosáhl svých zájmů!

V rámci schůzky prezidenta USA Donalda Trumpa s premiérem České vlády Andrejem Babišem, která proběhla v Bílém domě ve Washingtonu, se podařilo Trumpovi dosáhnout všeho, čeho dosáhnout chtěl.

Naše zpravodajská média měla jako hlavní zprávy informace o cestě našeho premiéra Andreje Babiše do Spojených států amerických a to velmi podrobné. Všude a ve všech přímých vstupech vysílaných přímo z USA a následně komentovaných našimi médii zaznívala samá pozitiva. Sám premiér Babiš byl hrdý už před touto cestou, že ho příjme samotný Donald Trump. Ten ale byl na schůzku velmi dobře připraven a věděl, čeho chce v rámci této schůzky s českým premiérem docílit. Samotná schůzka se konala ve čtvrtek 7. března od 19:45 hod. našeho času a byla ukončena po necelých 80 minutách. První fáze schůzky proběhla standardně dle protokolu a konala se v Oválné pracovně za účasti obou státníků a jejich manželek.

Druhá, následná fáze schůzky se konala v tzv. Cabinet room (zasedací místnost vlády) a už se jí účastnily celé jednací týmy obou jednajících stran. Složení účastníků jednání za Spojené státy potvrzuje to, že byl Donald Trump pečlivě připraven. Přítomen byl viceprezident Michael Pence, šéf diplomacie Mike Pompeo, ministr energetiky Rick Perry, poradce pro národní bezpečnost John Bolton a americký velvyslanec v Praze Stephen King. Za Českou republiku se spolu s premiérem Andrejem Babišem zúčastnil velvyslanec v USA Hynek Kmoníček, náměstek bezpečnostní sekce ministerstva zahraničí Martin Povejšil, náměstek strategické sekce ministerstva obrany Jakub Landovský, místopředseda vládní rady pro výzkum a inovace Karel Havlíček a český kyberatašé v USA Daniel Bagge.

Závěry této schůzky byly deklarovány písemně v dokumentu „Společné prohlášení prezidenta Spojených států Donalda J. Trumpa a předsedy vlády ČR Andreje Babiše.“ Zdroj: www.whitehouse.gov. V dokumentu se například uvádí:

„Zůstáváme pevně při podpoře ukrajinské svrchovanosti a územní celistvosti, stejně jako pokračujících sankcí proti Rusku. Chválíme statečnost a oběti Spojených států a českých vojsk, které slouží v Afghánistánu.“ – Toto je jasný důkaz zavázat si nás jako spojence proti Rusku a posilovat naše zahraniční mise v rámci NATO.

„Spojené státy a Česká republika tvrdí, že energetická bezpečnost je neoddělitelným pilířem národní bezpečnosti každé země. Budeme spolupracovat, abychom prozkoumali příležitosti plynoucí z transformace energetických trhů, a zároveň podpořili zvýšenou diverzifikaci v Evropě a zajistili naši vzájemnou bezpečnost. Dále budeme zkoumat možné přínosy rozvoje regionální energetické infrastruktury ve střední Evropě.“ – V této souvislosti se jednalo o plánované dostavbě jaderné elektrárny Dukovany (zájem firmy Westinghouse), a možných dodávkách amerického zkapalněného plynu (přes Polsko).    

„Naše země budou usilovat o zajištění bezpečných a spolehlivých telekomunikačních sítí a dodavatelských řetězců s cílem snížit riziko zlomyslné počítačové aktivity. Rozhodli jsme se prohloubit naši spolupráci v této oblasti a spolupracovat bilaterálně a multilaterálně na rozvoji zásad zabezpečení telekomunikací.“ – Toto je jasný cíl přerušit spolupráci s čínskou nadnárodní telekomunikační a hardwarovou společností Huawei.

Hnutí SPD podporuje všechny aktivity vrcholných představitelů naší politické scény, které přispívají k rozvoji a prosperitě České republiky. V souvislosti s návštěvou premiéra Babiše ve Spojených státech tuto aktivitu v zájmu naší země nespatřujeme a vnímáme jí spíše za obhajování zájmů Evropské unie a NATO. Naše hnutí má zájmy českých občanů na prvním místě a chce spolupracovat jak s USA, tak s Ruskem, Čínou i zeměmi Evropy, pokud to bude pro republiku přínosem.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama