Ing. Ladislav Kos

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2019 15:30:57

Piráti na Praze 11 se začínají zpronevěřovat svému volebnímu programu

Piráti na Praze 11 se začínají zpronevěřovat svému volebnímu programu

Výběrová řízení na ředitele škol byl jeden ze základních kamenů pirátského programu v oblasti školství. Radní Ujhelyiová se však rozhodla řízení nevypisovat. Rozmyslela si to.

 

Ač Piráti slibovali vnést “svěží vítr do jihoměstského školství”, hned při první příležitosti se zpronevěřili svým vlastním slibům. Pirátská radní pro školství Mgr. Zuzana Ujhelyiová v pondělí na webu městské části informovala, že nevypsala konkurz na pozici ředitele ZŠ Mikulova a navrhla prodloužit končící funkční období Mgr. Michaele Lipertové o dalších šest let, což bylo Radou MČ schváleno.


Ve volebním programu Pirátů přitom zcela jasně a černé na bílém stojí: “Prosadíme otevřená výběrová řízení na místa ředitelů jako normu a budeme vybírat ředitele kvalitní, ředitele s ambiciózní a moderní vizí rozvoje školy. Konkurz nijak nepopírá kvalitu práce současného vedení, ale slouží ke stanovení cílů a vizí pro následující funkčního období.” Zdroj: Program na radnici: Školství (2018) > https://praha11.pirati.cz/komunalni-volby…/program/skolstvi/


Sama přitom v článku “Svěží vítr do jihoměstských škol” kritizovala přesně tutéž situaci, kdy minulý rok na jaře tehdejší radní pro školství Mgr. Jakub Lepš (TOP-STAN) odmítl vypsat konkurzní řízení na pozice “končících” ředitelů základních a mateřských škol, a městská část tak přišla o možnost “žádat od vedoucích pracovníků škol ‘složení účtů’ za uplynulých šest let”. Jednání RMČ dokonce označila za netransparentní! Zdroj: Svěží vítr do jihoměstských škol (06/2018) > https://praha11.pirati.cz/…/svezi-vitr-do-jihomestskych-sk…/


Ve svém prohlášení sice uvádí, že školu a paní ředitelku několikrát navštívila a seznámila se s její vizí pro následujících šest let, ovšem odborná veřejnost ani rodiče tuto možnost neměli. A zejména nikdo nedostal možnost ověřit, zda by jiný kandidát případného výběrového řízení nepřišel s ještě lepším konceptem rozvoje této školy. A na tom budou nejvíce tratit především sami děti a rodiče: “Pořádání konkurzů a zveřejnění alespoň části konkurzního řízení a budoucí koncepce školy by pomohlo rodičům při správném výběru školy pro své děti, stávajícím učitelům i učitelům ucházejícím se o zaměstnání.” píše v již zmiňovaném článku radní Ujhelyiová.

Proč tedy radní konkurzní řízení nevypsala?  Nejsou na odborně vedený konkurz peníze? Nebo se jedná čistě o strach, že by se na pozici ředitele základní školy v neblaze proslulém jihoměstském Palermu nikdo nepřihlásil? Nebo měla radní obavy, že by Rada, ve které mají Piráti menšinu, její návrh nepřijala? Že by za tento návrh byla ostatními členy rady kritizována a ti by mohli chtít její odstoupení? Že by mohla padnout celá koalice? 


Radní Ujhelyiová prohlásila, že si vypsání konkurzu rozmyslela. Opravdu racionální důvod. Navíc pravda bude někde úplně jinde.



Další nezodpovězenou otázkou, kterou ale nám blízká budoucnost odpoví ale je: Co všechno si Piráti po volbách z plnění svého programu ještě rozmyslí, jen aby se udrželi v koalici? Otevřenou radnici, výsadbu stromů, vznik regulačních plánů nebo navyšování počtu parkovacích míst?


Pozn. Nikterak nechceme hodnotit, natož zpochybnit práci a vizi paní ředitelky Lipertové. Jen považujeme za vhodné poukázat na rozpor mezi předvolebními sliby Pirátů a skutečností.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama