Mgr. Radko Martínek

  • Pardubický kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,23. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.10.2011 14:50:00

Setkání s podnikateli pod Eiffelovkou

Setkání s podnikateli pod Eiffelovkou

Pracovního jednání na téma podnikání v České republice a Pardubickém kraji se zúčastnili ve čtvrtek francouzští představitelé malých a středních podniků.

V zasedacím sále velvyslanectví je přivítali zástupce české velvyslankyně Jan Czerný, prezident Régionu Centre François Bonneau a za českou stranu hejtman Pardubického kraje Radko Martínek.  Podnikatelé se zajímali o výzkumné centrum Univerzity Pardubice, zájem projevili o navázání vztahů s chemickou průmyslovou školou. Dialog podnikatelů obou krajů bude pokračovat v České republice.

„Jsem rád, že se setkání, které jsme domluvili s vedením  Régionu Centre, uskutečnilo a přineslo konkrétní výsledek,“ s potěšením konstatoval hejtman. „Tak jako se rozvíjí kontakty zahradnické školy v Litomyšli s partnery v Régionu Center, tak by mohly vzniknout nové, a  to žáků chemických oborů,“   navrhl prezident partnerského regionu rozšíření kontaktů.  Plány francouzské strany se však neomezují pouze na vztahy mezi školami. Prezident Bonneau  by rád prohloubil spolupráci mezi oběma regiony, která se od roku 2003 rozvíjí zejména na úrovni kulturní a vzdělávání, rovněž v ekonomické oblastí: „Orientujeme se na ekonomiku zítřka, proto jsme pozvali na ambasádu zástupce klastrů. Spojení mezi ekonomickými hráči považujeme za nezbytné.“  Pomocnou ruku francouzské straně nabídl i CzechInvest, který je schopný nabídnout francouzským podnikatelům vhodné lokality, partnery i investiční cíle.

Že jsou představy hejtmana i prezidenta reálné, potvrzují i poslední statistické údaje, z nichž vyplývá, že se ekonomika v našem kraji rozvíjí dobře. Po Praze a Brnu nabývá na důležitosti i Pardubický kraj. Je na třetím místě v exportu a podíl na tom má například firma Foxconn, druhý největší vývozce v České republice. Pro rozvoj hospodářské stability kraje považuje hejtman za důležité, že firmy přesunují do Pardubického kraje vývoj a výzkum. Jako příklad uvedl společnost Kiekert nabízející  zamykací systémy do automobilů světoznámých  značek.  „Převedení vývojových středisek a laboratoří považujeme za jeden z důvodů,  že se Pardubický kraj drží na čtvrté příčce v aplikovaném výzkumu v rámci České republiky,“ informoval hejtman Martínek zástupce klastrů zaměřených na výrobu kosmetiky, zpracování kaučuku či jiných chemických produktů o podmínkách pro podnikání v kraji.  

     Závěry z pracovní schůzky na francouzské ambasádě s konkrétními údaji obdrží Hospodářská komora Pardubického kraje i Univerzita Pardubice.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama