Ing. Jaromír Kohlíček, CSc.

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.03.2019 14:04:03

Preference nejsou všechno.

Preference nejsou všechno.

Čím nás může ODS ještě překvapit?

 

Byly doby, kdy ODS dominovala politické scéně v České republice. Privatizace, privatizace, privatizace. Tak nějak se odvíjel začátek 90. let. 30% byly běžné preference a zlí jazykové tvrdili, že v Praze – pokud by kandidovala do Senátu – zvítězí i tenisová raketa Václava Klause. Pak se ovšem zvedla sociální demokracie a Miloš Zeman ji přivedl do postavení, v němž začal souboj dvou velkých stran. Po Sarajevském atentátu se vše začalo zdánlivě vracet do původních kolejí, ale přece jenom některé příliš „provařené“ figury z čela strany zmizely. To neznamená, že by se ODS očistila nebo dokonce za masívní podvody a rozkrádačky omluvila. Vrcholem celého vývoje byla proslulá amnestie V. Klause před koncem presidentského mandátu. To ale již ODS vládl nejdříve „chlap s gulami“ a potom „pan čistý“.

        V. Klaus starší už zjevně delší dobu se směřováním strany není spokojen. Vytrácejí se klasické konzervativní hodnoty. Osobně se tomu nediví. Poklonkování v Brně před sudeťáky asi patří ke koloritu té správné pravice a pánové Fiala a Vokřál jsou v tom zajedno.

        Po posledních volbách nastalo nové období. Do Poslanecké Sněmovny sice nadále vnáší podivné poznámky M. Kalousek a většinu má ANO a novicové od Pirátů a SPD, ale teprve vstup V. Klause mladšího do arény přinesl výrazné osvěžení. Jasná vystoupení, někdy „přes čáru“, jindy velmi trefně komentující situaci – to zahýbalo vedením ODS. Verdikt již známe – „hybaj ze strany i z postu předsedy Školského výboru“. Pokud vám to připomíná některé praktiky konce 40. let, pak – alespoň doufám – o život tady nepůjde. Ale rázné „vyakčnění“ mi něco silně připomíná. Někde jsem to už četl.

        A pak tu máme pokus jednoho z čelných funkcionářů o revitalizaci kariéry. Z Prahy je to sice daleko, ale vedení ODS v Praze bystře zareagovalo. Uvidíme, zda stopka bude respektována. Nebo dojde k rušení organizace? To už jsme v Rádiu Jerevan. Tak to tedy dejme do pořádku. Takže se omlouvám, to se stalo v Ostravě a ne v Olomouci a nešlo o ODS ale o SPD. Ta analogie je poměrně volná – nebo je to Volný? To brzy uvidíme.

         Rozhodně se v ODS něco děje a preference jsou již nějakou dobu dvouciferné. Jen jedno je jisté. Strana se nehodlá distancovat od hříchů minulosti – nebo se mýlím?

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama