ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.03.2019 16:14:00

Europoslanci zřejmě hlasovali o reformě copyrightu jinak, než chtěli

Europoslanci zřejmě hlasovali o reformě copyrightu jinak, než chtěli

Třináct europoslanců při hlasování o reformě autorského práva na internetu hlasovalo jinak, než mělo v úmyslu. Šlo o hlasování, zda se povolí pozměňovací návrhy, které by mohly nejvíce kritizované články 11 a 13 vypustit.

 Nové hlasování Evropský parlament ale neumožní. Vyplývá to z dokumentů Evropského parlamentu a píše o tom britský server Techdirt.com.

Za klíčový okamžik ve vztahu k budoucnosti autorského práva na internetu v EU bylo při hlasování v úterý 26. března dlouhodobě označováno rozhodnutí, zda povolit nebo nepovolit pozměňovací návrhy. V případě povolení pozměňovacích návrhů by nejvíc kritizované články 11 a 13 nejspíše vypadly. Povolení pozměňovacích návrhů nakonec neprošlo pouze o 5 hlasů 317 PROTI vs. 312 PRO.

Jak píše britský Techdirt.com, po skončení tohoto hlasování 13 europoslanců oznámilo, že hlasovalo nesprávně. K chybě mohlo dojít kvůli změně jednacího řádu, podle které je dohoda z trialogu chráněna před pozměňovacími návrhy. Jednací řád na začátku volebního období fungoval jinak a někteří poslanci a jejich poradci si zřejmě za dva roky ještě nezvykli na změny.

Z oficiálního záznamu Evropského parlamentu vyplývá, že 10 z celkově 13 chybně hlasujících poslanců deklarovalo, že chtěli hlasovat PRO návrh, 2 řekli, že chtějí hlasovat PROTI a jeden se chtěl zdržet hlasování. Pokud by tito europoslanci mohli opravit své chybné hlasování, znamenalo by to, že možnost pozměňovacích návrhů by prošla a článek 11 a 13 mohl být z návrhu směrnice vypuštěn. Vše potvrzuje oficiální záznam o hlasování, který vydal Evropský parlament. Informace je dohledatelná na straně 51 tohoto dokumentu (ZDE).

Evropský parlament nicméně opravu hlasování neumožňuje.

Poslanci mohou opravit své hlasování, ale na výsledku to nic nemění. „U takto důležitých hlasování by se nemělo stát, že se někdo splete. Kvůli článkům 11 a 13 byly v Evropě o víkendu v ulicích stovky tisíc lidí, 5 miliónů lidí podepsalo petici. Úprava hlasování těch třinácti poslanců nic nezmění, jednací řád Evropského parlamentu to neumožňuje. V českém parlamentu by to možné bylo,“ okomentoval situaci Vít Jedlička, lídr Svobodných do nadcházejících eurovoleb.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama