Ing. Tomáš Raždík

  • Ostrava
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

31.03.2019 23:53:33

Brexit: nepovedené divadlo a pošlapání demokracie

Brexit: nepovedené divadlo a pošlapání demokracie

Uplynuly téměř tři roky od referenda o vystoupení a Británie je stále součástí EU. Možná to nebyl záměr při vzniku, ale dnes je EU mocenský a finanční projekt. A elity dělají vše, aby ho uchránily. Kdo jsou ty elity?

Ti, kteří přišli o stovky miliard na půjčkách Řecku, a tak přišli s evropským stabilizačním mechanismem = dluhy Řecka budou povinně spláceny z daní občanů v zemích používajících euro. Další? Obchodníci s biopalivy. Udělá se směrnice o podpoře biopaliv, občané je musí používat a za naftu a benzín pak platit o 1,5 Kč na litr více. U nás to vede pan Babiš, občany to stojí ročně miliardy. Další? Solární baroni. Udělá se směrnice o podpoře obnovitelných zdrojů a občanům se zavede daň, ze které se štědře dotuje elektřina vyrobená v solárních elektrárnách vlastněných hrstkou vyvolených. České občany to stojí okolo 50 mld. Kč ročně. O nefunkčních technologických parcích za stovky milionů (Nupharo), o rozhlednách v údolích, cyklostezkách za stamiliony, neziskovkách, miliardách na byrokratický aparát atd. netřeba více psát. Motiv je jasný. Jak řekl Milton Friedman: „Za vším hledej peníze.“

Brexit samozřejmě není jediný příklad ignorování vůle lidu. Opakování referenda o Lisabonské smlouvě v Irsku. Referendum o nezávislosti Katalánska. Referendum o připojení Krymu k Rusku. Finanční a mocenské zájmy převažují.

Co může občan dělat? Být mnohem mnohem více politicky aktivní a nenechat si vzít svobodu a demokracii. Každý den udělat něco málo pro změnu politiky k lepšímu. Ať už na ulici nebo třeba doma na sociálních sítích. Jít jednou za rok k volbám nestačí.

Co za to můžeme získat? Švýcaři, kteří nejsou součástí EU a demokracii využívají naplno, jsou na vrcholu všech žebříčků, které si člověk může přát – od průměrné čisté mzdy (okolo 100 tisíc Kč), přes svobodu podnikání, po čistotu životního prostředí a délku života. Za první republiky jsme byli v první desítce nejvíce prosperujících zemí na světě a zase můžeme být.


Zdroje:

https://citaty.net/citaty/271724-milton-friedman-za-vsim-hledej-penize/
https://machpetrmach.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=248535
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_European_countries_by_average_wage
http://worldpopulationreview.com/countries/life-expectancy-by-country/
https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_Performance_Index


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama