Mgr. Tomáš Petříček, Ph.D.

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.04.2019 12:53:54

Nesmíme se bát promluvit, ať už lidská práva porušuje malá země či velmoc

Nesmíme se bát promluvit, ať už lidská práva porušuje malá země či velmoc

Ministr Petříček se zúčastnil setkání ministrů zahraničí V4 a severských a baltských zemí.

Ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček se 1. dubna 2019 zúčastnil zasedání ministrů zahraničních věcí zemí Visegrádské skupiny a severských a baltských zemí v litevské Palanze. Tématy setkání byly bezpečnost, evropské otázky či globální klimatická změna a vztahy s Čínou.

Šéfové diplomacií se na jednání zabývali v první řadě bezpečností včetně otázek kybernetické bezpečnosti a hybridních hrozeb. Dále řešili rozvoj transatlantické spolupráce, vztahy s Ruskem a Ukrajinou, Východní partnerství či migraci.
Mezi hlavními diskutovanými tématy byla rovněž problematika lidských práv. „Od Evropské unie se více než kdy dříve očekává, že bude světovým lídrem v oblasti lidských práv. Nejenže to očekávají naši spojenci, dlužíme to také občanské společnosti. Nesmíme rezignovat na tuto globální roli a nesmíme se bát promluvit, když jsou lidská práva porušována – bez ohledu na to, zda se takového jednání dopouští malá země či světová velmoc,“ uvedl ministr Petříček v rámci svého projevu.

Ochrana základních práv a svobod spolu s podporou demokracie jsou jedním ze stěžejních cílů zahraniční politiky České republiky.

Setkání ministrů zahraničních věcí zemí Visegrádské skupiny a severských a baltských zemí se koná každoročně. Dnešní jednání bylo v pořadí již sedmým v tomto formátu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama