Mgr. Václav Láska

Tento profil nevytvořil Václav Láska, proto zde není aktivní
  • BPP
  • Praha 5
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,21. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.04.2019 22:41:00

Seminář o novele stavebního zákona je fakt v mnoha bodech velmi špatný

Seminář o novele stavebního zákona je fakt v mnoha bodech velmi špatný

Dneska jsem si došel na seminář, kde ministryně Dostálová představovala věcný záměr nového stavebního zákona. Je fakt v mnoha bodech velmi špatný. Všechny takové body spojuje jedna nit. Jde maximálně na ruku developerům.

Plno jednotlivých špatných ustanovení budeme s kolegy rozebírat a průběžně kritizovat. A dokazovat to, o čem paní ministryně prohlásila, že o tom „nebude vést debatu“. Tedy že zákon je psán na poptávku velkých developerů a v jejich zájmu.

Já k tomu zatím možná jen jednu malou ilustrující poznámku. Součástí nového zákona má být i nový institut „zneužití práva podat správní žalobu“ a zavedení s tím souvisejícího „sankčního“ poplatku. Prý ochrana proti šikaně stavitelů. Netuším jak podáním správní žaloby, (poměrně náročného a odborně složitého úkonu, který už teď laického účastníka stavebního řízení dost stojí) můžete šikanovat developera, když taková žaloba nemá odkladný účinek. Vy podáváte žalobu, developer klidně staví. Podle mě ale ten nový institut určitý potenciál má. Potenciál pro developery zastrašovat kritiky jejich projektů.

Developeři… anebo ať se nedotýkám slušných developerů, protože těch je naštěstí v branži čím dál tím víc, tak budu raději konkrétnější… Central Group si psaní tohohle zákona pečlivě hlídá a je důsledný v tom, aby si do něj prosadil vše, co k hladkému prosazování svých leckdy nesmyslných a dosud po právu odmítaných projektů potřebuje. Co mu pomůže odfiltrovat občanskou veřejnost, která proti jeho špatným záměrům brojí. A nejenom veřejnost, nový záměr zákona vyřazuje z rozhodování i státní úřady. Třeba hasiče, památkáře…

Nesporně určitá participace developerů na přípravě a konzultacích nového zákona by byla určitě vhodná. Ale že si ho na objednávku píše nejhorší developer v Česku, to je špatně. A tomu se musíme bránit.

Pane Kunovský, případnou předžalobní výzvu, prosím, zaslat mně do datové schránky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama