Sociální demokracie

Svoboda, solidarita, spravedlnost.
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,54. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.11.2011 14:09:56

Navržená valorizace penzí je nedostatečná, ministr Drábek porušil svůj slib

Navržená valorizace penzí je nedostatečná, ministr Drábek porušil svůj slib

ČSSD pokládá navrženou valorizaci důchodů na rok 2012 v průměrné výši 174 korun za nedůstojnou a nedostatečnou.

ČSSD pokládá navrženou valorizaci důchodů na rok 2012 v průměrné výši 174 korun za nedůstojnou a nedostatečnou. Ministr Drábek se tímto návrhem vysmívá všem důchodcům a v podstatě ukazuje, že je mu jedno, jak se bude v příštím roce vyvíjet jejich životní úroveň.

Ministr Drábek porušil svůj slib o tom, že vláda bude důchodcům kompenzovat nárůst životních výdajů, spojených s dopady pravicových reforem, zejména se zvýšením cen potravin a léků v důsledku růstu DPH. Vzhledem k tomu, že navrhované tzv. reformy zvýší měsíční výdaje důchodce o 300-400 korun, je navržená valorizace penzí zcela neadekvátní. Na důchodce (ale i další občany) totiž v příštím roce dopadne nejen zvýšení DPH, ale také zdražení zdravotní péče a růst nájmů a cen energií. Zvyšovat se má také cela řada poplatků, včetně těch za svoz odpadu.

Ukazuje se, že Nečasova vláda lže nejenom o dopadech tzv. reforem na život občanů a fungování státu, ale že otevřeně lhala také pokud jde o slibované sociální kompenzace negativních vlivů reforem na příjmy nejslabších skupin obyvatel. Příkladem je nejprve slíbená a po té nerealizovaná vyšší valorizace důchodů.

To, jakým smutným způsobem se vláda chystá zachovat v příštím roce k důchodcům je pro ČSSD jen dalším silným argumentem k tomu, aby v Poslanecké sněmovně důrazně a důsledně čelila návrhům tzv. vládních reforem, včetně zvyšování DPH.

Bohuslav Sobotka, předseda ČSSD
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama