prof. MUDr. Vlastimil Válek , CSc., MBA, EBIR

  • TOP 09
  • místopředseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,25. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2019 11:38:00

Proč prosazuji novelu proti týrání zvířat

Proč prosazuji novelu proti týrání zvířat

Jsem poslancem za TOP 09 a členem zdravotního a zemědělského výboru, přičemž v druhém zmíněném výboru jsem novelu nedávno předkládal a vysvětloval.

 Rozhodně nejsem žádný ekoliberál či jaké termíny se v diskuzích používají, ale jsem naopak velmi konzervativní člověk. Proto jsem byl nejdříve poměrně nedůvěřivý k této aktivitě a když mě o předložení požádal předseda TOP 09 a Markéta Pekarová Adamová, zvažoval jsem, jak z toho vyklouznout.

Jsem ale lékař, univerzitní profesor a vědec. Proto zvažuji fakta, snažím se získávat informace, vše pečlivě kriticky studovat a nedat na první dojem. Takže jsem se sešel s autory tohoto zákona a příjemně jsem byl překvapený jejich racionálním přístupem. Získané informace jsem si ověřil u kolegů z Veterinární a farmaceutická univerzita Brno a Mendelova univerzita v Brně. Poté jsem si udělal rešerši na PubMedu a dalších databázích. Výsledek mě zděsil.

Pokud odmyslíme etickou stránku věci a emoce, černý obchod se zvířaty patří k top černé ekonomice v EU a naše republika je na čele. Ekonomice tak unikají obrovské finance. Druhá věc, která mě překvapila, byla data, o jak závažnou kriminalitu se jedná. Problematickou se nezabývají jen "zelení,“ ale především kliničtí psychologové, psychiatři a další odborníci, a to z důvodů, uvedených v řadě článků jako jsou např. tyto (některé jsou i veřejně dostupné - ZDE, ZDE a ZDE).

Jedná se o texty v seriózních mezinárodních vědeckých časopisech. Takže jsem opravdu velmi rád, že jsme toto téma otevřeli. A rád ho budu hájit a vysvětlovat v parlamentu. Je to problém, který by pravicová strana vycházející z křesťanských základů řešit měla. A je to velký problém, kdy nejde "jen" o zvířátka.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama