Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.04.2019 15:05:00

Tvrdý brexit není výhrou ani pro Brity samotné ani pro zbytek Unie

Tvrdý brexit není výhrou ani pro Brity samotné ani pro zbytek Unie

Nový předseda KDU-ČSL Marek Výborný dnes krátce po svém zvolení navštívil Brusel. Cílem této pracovní cesty byl především Summit lídrů Evropské lidové strany, který předcházel mimořádnému zasedání Evropské rady o brexitu.

 Program doplnila řada schůzek včetně intenzivního jednání s eurokomisařem pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tiborem Navracsicsem. „Evropská unie je garantem více jak 70 let míru na tomto kontinentu, proto nesmíme rezignovat na snahu tento projekt společnými silami zlepšovat a vysílat do evropských institucí takové lidi, kteří tu odborně a pracovitě budou hájit české zájmy. Takové lidi v na kandidátce KDU-ČSL máme a já udělám maximum proto, abychom v evropských volbách uspěli a pracovali PRO LEPŠÍ EVROPU,“ komentoval sovu první cestu Výborný.

Program začal hned ráno oficiálním přijetím na půdě Evropského parlamentu. Celoevropský kandidát lidovců na předsedu Evropské komise a šéf nejvlivnější evropské frakce Manfred Weber nového předsedu osobně uvítal během jednání poslaneckého klubu Evropské lidové strany. Následovala intenzivní, téměř hodinová schůzka s eurokomisařem pro vzdělávání, kulturu, mládež a sport Tiborem Navracsicsem. „Téma vzdělávání je pro mě jednou z osobních priorit, proto si schůzky i iniciativ Komise v této oblasti velmi vážím. Mluvili jsme o dopadech brexitu na české studenty, možnostech dalšího vzdělávání učitelů i nových formátech pro hlubší spolupráci univerzit napříč jednotlivými státy,“ shrnul schůzku Výborný.

Před samotným summitem evropských lidovců ještě následovalo setkání s Českou národní delegací ve Výboru regionů a několik schůzek s vedením Evropské lidové strany včetně jednání s předsedou EPP Josephem Daulem, které se týkaly především probíhající kampaně před evropskými volbami.

Vyvrcholením programu byl odpolední summit lídrů Evropské lidové strany, jehož jediným tématem byla příprava společné pozice EPP pro jednání o brexitu na mimořádné Evropské radě týž večer. „Tvrdý brexit není výhrou ani pro Brity samotné, ani pro zbytek Unie. Musíme proto udělat vše, co je v našich silách, aby byl odchod Velké Británie řízený, i za cenu toho, že Britům ještě poskytneme nějaký čas. Britové se ale musí chovat zodpovědně. To je dle mého rozumný kompromis a jsem rád, že byla na této variantě během dnešního Summitu EPP shoda,“ popsal po jednání s lídry včetně Donalda Tuska, Angely Merklové či Michela Barniera předseda KDU-ČSL Marek Výborný.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama