ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,01. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2019 6:28:00

Liberland slaví čtyři roky existence, má už 500 tisíc žádostí o občanství

Liberland slaví čtyři roky existence, má už 500 tisíc žádostí o občanství

Mikrostát Liberland slaví čtvrté výročí své existence. Přesně před 4 lety 13. dubna 2015 ho v deltě Dunaje na území 7 kilometrů čtverečních založil český aktivista, politik a ekonom Vít Jedlička.

 „Jako prezident Liberlandu jsem za ty čtyři roky uskutečnil mnoho desítek diplomatických misí a o občanství v Liberlandu požádalo už 500.000 lidí. Je úžasné sledovat, jak je ta myšlenka silná. Liberland žije a nechává žít,“ komentuje výročí a zároveň glosuje slogan Liberlandu jeho prezident Vít Jedlička, který kandiduje v eurovolbách jako lídr koalice Svobodných, Liberlandu a Radostného Česka.

Oslavy výročí založení Liberlandu proběhnou v Srbsku i samotném Liberlandu

Oslavy vzniku Liberlandu letos proběhnou 11. – 14. dubna 2019 jak na území samotného Liberlandu, tak v srbském Somboru. „Jsem hrdý na to, že mezi řečníky přivítáme na letošních oslavách vzniku země členy Kongresu USA, chorvatského parlamentu i europarlamentu,“ říká prezident země Vít Jedlička. Mezi hlavními hosty budou také průkopníci v oblasti kryptoměn a decentralizovaných autonomních organizací (DAO). Celkově dorazí přátelé Liberlandu z více než dvou desítek zemí světa. V rámci oficiálního programu budou zhodnoceny dosavadní kroky a bude se plánovat další diplomatický, politický i technologický rozvoj. „Slavnostně bude spuštěna také naše první decentralizovaná autonomní vláda a hosté budou moci na vlastní oči vidět realizaci plánu osídlení Liberlandu,“ říká k programu prezident Jedlička s tím, že podrobnosti nechce zatím prozrazovat. Jasné v tuto chvíli je, že flotila lodí se vydá ze Somboru na návštěvu Liberlandu v pravé poledne v sobotu 13. dubna. V Liberlandu pak od 14.00 do 16.00 proběhne slavnostní výroční ceremoniál.

Výzva 2019: zakládání firem, registrace lodí i přístupu na burzu

Během čtyř let se mikrostát posunul z recese do polohy, kdy je vnímám jako symbol svobody a nezávislosti. I když území na levém břehu Dunaje neuznal žádný svrchovaný stát, jeho prezident se coby hlava státu účastnil například inaugurace amerického prezidenta Donalda Trumpa. Liberland má i svého ministra zahraničí. Jen za rok 2018 a část roku 2019 si o občanství požádalo 200.000 lidí. Podmínkou získání občanství je držení alespoň 5.000 meritů, které si lze koupit nebo odpracovat. „Samozřejmě, že boj o uznání Liberlandu jako svrchovaného státu je běh na dlouhou trať. Ale krok po kroku se to blíží. Tak například letos se zástupkyně Liberlandu zúčastnila soutěže Miss Europe Continental. Nejenže se 22letá Kristýna Dolníčková směla účastnit této soutěže v barvách Liberlandu vedle evropských mocností, ale navíc skončila druhá,“ popisuje každodenní krůčky vpřed prezident Vít Jedlička. Liberland je mimo jiné založen na absolutní dobrovolnosti včetně platby daní a tzv. blockchain technologiích. Hlavní výzvou roku 2019 je spuštění E-Residence programu, který umožní zakládat v Liberlandu firmy, registrovat lodě nebo přistupovat na liberlandskou burzu. Liberlanďané by letos také měli dostat přístup do decentralizovaného systému řízení, kde se stanou součástí rozhodovacího procesu.

Lídr do eurovoleb

Vít Jedlička se stal lídrem Svobodných v demokratických vnitrostranických on-line primárkách, ve kterých získal největší počet 173 hlasů. „Liberlandu přejeme do dalších let především sílu v boji o nezávislost. Svobodní Liberland s jeho sloganem Žij a nech žít podporují,“ řekl předseda Svobodných a zároveň dvojka kandidátky do eurovoleb Tomáš Pajonk. Vít Jedlička byl členem Svobodných od doby vzniku v roce 2009. Řadu let vedl krajskou organizaci v Hradci Králové. Zároveň je předsedou občanského sdružení Reformy.cz, které se věnuje osvětě a publikační činnosti. Jedlička je vzděláním ekonom. V roce 2013 dokončil studium na VŠE v Praze a následně vystudoval politologii na CEVRO Institutu. V posledních letech se coby prezident Liberlandu věnuje diplomatické činnosti. Považuje se za libertariána, tedy příznivce co nejmenšího vměšování státu do ekonomických i občanských svobod. Ve vztahu k EU je euroskeptikem. Poukazuje na diametrální rozdílnost svobodného trhu na jedné straně a jednotného trhu na straně druhé, na demokratický deficit EU i neustálé porušování vlastních pravidel ze strany institucí EU a jednotlivých členských států. Koalice Svobodných, Liberlandu a Radostného Česka představí svůj program do květnových eurovoleb na tiskové konferenci v pondělí 15.května 2019, kde zároveň odstartuje ostrou fázi volební kampaně.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama