Mgr. Miroslav Žbánek, MPA

  • ANO 2011
  • Olomoucký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,29. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.04.2019 21:32:00

Městské akciové společnosti budou řídit profesionálové, politici jen dohlíží

Městské akciové společnosti budou řídit profesionálové, politici jen dohlíží

Zásadní proměnou prošla v pondělí vedení všech šesti akciových společností se stoprocentní účastí města.

„Během pondělního jednání rady města tak byl završen slib odpolitizování vedení těchto firem, který jsme dali v závěru loňského roku,“ zdůraznil primátor Mirek Žbánek. Po nynějších změnách už s malou výjimkou ve vedení městských firem nezůstávají žádní politici, na chod a fungování firem bude samospráva dohlížet pouze z pozice dozorčích rad.

„Na rozdíl od minulých vedení města se tato politická reprezentace města rozhodla spolehnout na manažerské dovednosti profesionálů v čele firem. Dohled nad fungováním těchto společností bude soustředěn do dozorčích rad,“ dodal primátor Žbánek. „V souvislosti s tím bylo nutné zvýšit kompetence dozorčích rad, aby rady mohly kontrolovat zájmy města a měly dostatečnou možnost ovlivňovat strategická rozhodnutí a strategické kroky při rozvoji městských společností,“ doplnil člen rady Milan Feranec.

Pondělním rozhodnutím navázala rada na kroky, které byly učiněny v zastupitelstvu města v prosinci. Tehdy bylo deklarováno, že městské společnosti budou řízeny prostřednictvím takzvaného německého modelu fungování. „To znamená, že nejvyšším orgánem akciových společností je dozorčí rada, která volí jednotlivé členy představenstva. V městských společnostech už tedy nadále nenajdete funkce ředitelů a náměstků, neboť tyto manažerské posty budou zastávat přímo členové představenstev,“ vysvětlil náměstek primátora Martin Major.

V prosinci byli do představenstev firem jmenováni zástupci samosprávy, aby příslušné společnosti připravili na nový systém řízení. Tito politici byli nyní z představenstev odvoláni. Výjimkou jsou menší firmy Lesy města Olomouce a Aquapark Olomouc, kde nadále působí v představenstvu někteří uvolnění členové rady, ovšem bez nároku na odměnu. Tyto dvě malé společnosti, které nikdy neměly klasický velký management, se totiž chystají k přechodu na personálně jednodušší monistický systém řízení. V plném rozsahu se změny dotkly firem Výstaviště Flora Olomouc, Správa nemovitostí Olomouc, Dopravní podnik města Olomouce a Technické služby města Olomouce.

Vedení města chce v budoucnu zavádět i jinou významnou novinku v hospodaření městských firem. Jde o aplikaci dalších prvků koncernového řízení, což v praxi musí přinést výrazné finanční úspory. Už dnes se snaží město pro tyto firmy společně nakupovat například pohonné hmoty či energie. V budoucnu by mělo jít o podstatně více koordinovaných kroků, jako je sdílení služeb, sdílení zdrojů a například i možnost vzájemného využití volných finančních prostředků, tedy takzvaný cash pooling. „O další spolupráci firem budeme jednat a definitivní způsob jejich spolupráce bude představen v průběhu letošního roku,“ uvedl primátor Žbánek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama