ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2019 9:10:00

Starostové chtějí lepší kontrolu hospodaření správy středočeských silnic

Starostové chtějí lepší kontrolu hospodaření správy středočeských silnic

STAN navrhuje, aby hospodaření a chod Krajské správy a údržby silnic měl možnost hlídat kontrolní výbor. Podobné opatření již zavedl Karlovarský kraj.

 Středočeští zastupitelé za STAN dlouhodobě kritizují neprůhledné hospodaření Krajské správy a údržby silnic (KSÚS). Koalice vedená hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou odmítala poskytnout opozici data z auditu, který tuto krajskou příspěvkovou organizaci prověřoval, a který odhalil mnohé její nedostatky, včetně špatné komunikace.

STAN proto na nadcházejícím zasedání zastupitelstva navrhne zařazení bodu, ve kterém žádá změnu zřizovací listiny příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic Středočeského kraje. Ta by měla umožnit členům kontrolního výboru kontrolovat hospodaření s veřejnými krajskými penězi uvnitř KSÚS.

„Tento náš návrh vychází přímo z doporučení auditu, který Krajskou správu a údržbu silnic prověřoval, a který si zadala Rada. Čili plníme to, co nám auditor doporučil, a co výrazně pomůže transparentnímu prostředí v této krajské příspěvkové organizaci,“ vysvětlil předseda středočeských zastupitelů za STAN Věslav Michalik. Navrhuje, aby hospodaření KSÚS kontroloval příslušný výbor zastupitelstva.

  Auditoři „Auditu interních procesů v příspěvkové organizace Krajská správa a údržba silnic“ ve svých doporučeních upozorňují, že například v oblasti kontroly, ale i hospodaření v příspěvkové organizaci jsou chyby.

„Auditor konstatoval, že způsob řízení Krajské správy a údržby silnic by mohl být efektivnější, pokud by organizace například lépe komunikovala se svým zřizovatelem, a umožnila kontrolu své činnosti. Jako vhodnou formu realizace těchto doporučení proto navrhujeme definovat oprávnění Kontrolního výboru zastupitelstva Středočeského kraje vůči příspěvkové organizaci Krajská správa a údržba silnic,“ doplnil předseda kontrolního výboru Ivo Šanc (STAN).

Krajská správa a údržba silnic hospodaří s mnohamiliardovým majetkem, stejně jako například krajské nemocnice, kde je ale z našeho pohledu nezávislá kontrola možná, protože kontrolní a řídicí funkce plní představenstvo a dozorčí rada se zástupci kraje. V případě příspěvkové organizace KSÚS je kontrola a komunikace ze strany samosprávných orgánů kraje minimální, jak ostatně konstatuje i výše zmíněný audit. Stejný princip a obdobnou úpravu, se kterou nyní přichází Starostové ve Středočeském kraji, už zvolil například Karlovarský kraj.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama