Mgr. Marek Výborný

  • KDU-ČSL
  • ministr zemědělství
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.04.2019 16:22:00

Vláda je v obrovské personální krizi

Vláda je v obrovské personální krizi

Na čtvrteční mimořádné tiskové konferenci k jednání Poslanecké sněmovny kritizoval předseda KDU-ČSL Marek Výborný kroky vlády v otázce rozpočtu i personální politiky.

 Předseda lidovců na úvod zdůraznil, že KDU-ČSL jako opoziční strana chce i nadále naplňovat kontrolní funkci vůči vládě. „Je to vláda odkladačů, sliby není schopná plnit,“ opřel se do vlády Výborný.

Šéf KDU-ČSL neopomněl také zmínit tristní situaci okolo státního rozpočtu, který je pro lidovce zcela zásadní. „Když se dnes podíváme na vývoj státního rozpočtu, vláda není schopná dofinancovat zásadní věci, jako jsou třeba sociální služby,“ uvedl na tiskové konferenci Výborný s tím, že v sociálních službách nyní schází více než dvě miliardy korun. To bude mít negativní dopad na propouštění zaměstnanců v této oblasti. „Je to obrovská nezodpovědnost, se kterou se vláda chová vůči rozpočtu,“ dodal předseda.

Podle předsedy je také nezodpovědné převedení 18 miliard z fondu národního majetku do státního rozpočtu. „Pokud se tyto peníze převedly do státního rozpočtu, tak by se měly použít na jasné investiční akce, případě na rozjezd důchodové reformy, která tu ale v současnosti není,“ zdůraznil Výborný v souvislosti s tím, že Komise pro spravedlivé důchody nemá ambici tvořit důchodovou reformu, ale pouze dělat líbivá opatření. „Chceme vědět, co bude vláda dělat s rozpočtem, který se v tuto chvíli nevyvíjí dobře pro Českou republiku a pro její občany,“ apeloval na vládu Výborný.

Předseda na tiskové konferenci také připomněl, že to byl Andrej Babiš, který si dříve stěžoval na to, že nám vládla nemehla. Podle něj spočívá personální politika premiéra v tom, že své lidi vytahuje náhodně z klobouku. Chybí jim odbornost a vláda je tak v obrovské personální krizi. „A pokud jde o ministra spravedlnosti, tak jako člen ústavněprávního výboru musím na rovinu říct, že to je ministr, který pravidelně chodí na jednání výboru, je připraven a je to odborník. Jsem zvědavý, jaké to může mít souvislosti a kontext třeba i s osobními problémy pana premiéra. Já si počkám na další kroky,“ uvedl na závěr šéf lidovců.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama