Ing. Miloš Zeman

První přímo zvolený prezident ČR
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

28.04.2019 16:09:00

Uvnitř Evropy je vzteklý červený kousek, proti Huawei, ČR

Uvnitř Evropy je vzteklý červený kousek, proti Huawei, ČR

Projev prezidenta republiky při tiskové konferenci k návštěvě ČLR

Dámy a pánové,

vy asi znáte americké přísloví If you don't succeed, try, try again. My jsme se snažili založit čínskou investiční expanzi na firmě CEFC. Jak víte, nikoli naší vinou se tato firma v Číně dostala do potíží, konec konců koupila alespoň, kromě jiného, fotbalový klub Slavia, a tato investice se ukázala být jako velmi dobrá. Jsem velice rád, že se nám podařilo nahradit tuto firmu daleko mohutnější firmou, která se jmenuje CITIC a jejíž budovu, nejvyšší budovu v Pekingu, můžete tady vidět. Teď byla nedávno dostavěna.

Navázali jsme dobré vztahy s touto společností a jejím vedením, mimo jiné bych chtěl říci, že když pan premiér Babiš navrhoval, aby se čínské stavební firmy účastnily PPP projektů při dostavbě našich dálnic, opravuji, při stavbě našich dálnic, protože zatím není, co dostavovat, tak naopak společnost CITIC slíbila, že okamžitě vyšle svoje projekční týmy a že tedy se okamžitě pustí do díla.

Nechci už mluvit o miliardách, protože o nich už mluví jiní. Mluví o nich CITIC, bylo to publikováno, mluví o nich Bank of China, kde jsme samozřejmě také jednali, takže jsem velice spokojen s výsledky svého jednání a s tím, že konečně čínská investiční expanze opravdu začne. Myslím si, že některé ironické komentáře, které jsme na toto téma slyšeli v minulosti, ustanou. To je tedy první bod mého jednání.

Druhý bod, zúčastnil jsem se samozřejmě konference, která se věnovala pásu a stezce, vystoupil jsem tam se svým referátem na téma Risk Assessment, protože všichni mluvili o tom, jak je tento projekt dobrý, s čímž souhlasím, ale analýza rizik je nutná u každého, i dobrého projektu.

Dnes jsem měl setkání jednak s čínským prezidentem, který mně mimo jiné ukazoval i fotografii, jak mnou darovaná jabloň krásně kvete, a probírali jsme otázky jak bilaterální spolupráce, tak zahraniční politiky, tak další setkání s významným čínským politikem, ale o tom, abych mu nebral slovo, asi bude za chvilku referovat pan velvyslanec.

Pokud jsem na něco zapomněl, tak večer jsem se setkal s firmou Huawei, včera večer, a doporučuji vám tuto mapku, která ukazuje mapu Evropy. Uvnitř Evropy je takový vzteklý červený kousek, a to je země, která je proti Huawei, Polsko váhá a všechny ostatní země postupně přešly na stranu Huawei. Myslím si, že není dobré, když jsme jediná země Evropské unie, která takto razantně a řekl bych servilně vystupuje, vzpomeňte si na kauzu Nikulin, kde Ústavní soud zasáhl, byť pozdě, a toto by byla už druhá servilita, kterou nám servíruje pan Dušan Navrátil z NÚKIBu. Ujistil jsem svojí osobní solidaritou vedení této firmy a věřím, že se vztahy zlepší.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama