Prof. PhDr. Petr Fiala, Ph.D., LL.M.

  • ODS
  • předseda vlády
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,28. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.04.2019 7:36:00

Lidé, kteří chtějí vyvést republiku z Unie, nejsou představiteli moderní české p

Lidé, kteří chtějí vyvést republiku z Unie, nejsou představiteli moderní české p

Komentář na facebookovém profilu k otázkám z autorova profilu

Děkuji, že mi píšete do zpráv, na některé chci odpověď takto veřejně. Pan Ivan N. z Tábora píše: „Část české pravice chce odchod z EU a část je proti. Proč je česká pravice v této věci rozdělena?“

Sice to tak může vypadat, ale ve skutečnosti pravice rozdělena není. Lidé, kteří chtějí vyvést republiku z Unie, nejsou podle mě představiteli moderní české pravice. Jde spíše o extrémní, nerealistickou pozici, vlastně je to takové zbloudění z původně pravicového postoje. Geopolitická a ekonomická bezpečnost státu jsou důležité a pravice musí bránit tyto hodnoty. A konzervativní pravice nabízí řešení, která jsou realistická a uměřená. A taky skutečná pravice nesmí jít nikdy proti českým národním zájmům, a odchod z EU by byl proti českým národním zájmům. Proto mluvím o zbloudění, neboť za odchodem není žádný reálný politický ani ekonomický koncept.

Mimochodem, připomínám, že moderní česká konzervativně-liberální politika po roce 1989 se formovala kolem 3 pilířů: demokracie a svoboda, Západ a bezpečnost, kapitalismus. A ODS pod mým vedením tyto principy hájí. Pro mě osobně byly nepřekročitelné dávno předtím, než jsem převzal vedení ODS.

Kdyby to nebylo smutné, mohlo by nás až pobavit, jak někteří lidé ztrácejí paměť. Byla to ODS, kdo politicky dovedla Česko do NATO, a vláda ODS poslala přihlášku do EU. A ano, byla to ODS, která jako první pojmenovala potřebu reforem EU a napsala pro ně program. Řeči o tom, jak se změnila doba a vše je třeba hodit za hlavu, jsou nebezpečným politickým exhibicionizmem. Musíme se starat o naši geopolitickou a ekonomickou bezpečnost. Kontinentální západní demokracie jsou v EU, a že dnes Británie odchází z EU, je především selháním nás všech v EU. Pokud budeme rozumní, nemusí se to stát počátkem rozvratu evropské spolupráce. Nechci zpět hranice, nechci ztratit výhody volného obchodu, nechci ztratit svobody pro lidi, kapitál, služby ani práci. Moderní česká pravice musí hájit příslušnost k Západu. Kdo opustí tuto pozici, opouští pravicovou konzervativně-liberální politiku a její základní principy. Není nic divného, a už vůbec to není náhoda, že má toto zbloudění podporu a sympatie Moskvy. Neboť přesně toto je v jejím, ne v našem národním, bezpečnostním a geopolitickém zájmu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama