JUDr. Stanislav Polčák

  • STAN
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,83. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.04.2019 20:19:00

Vláda popírá ohledně dvojí kvality potravin sebe sama

Vláda popírá ohledně dvojí kvality potravin sebe sama

Komentář poslance k dvojí kvalitě potravin

Návrhem ministra zemědělství Tomana zakázat dvojí kvalitu potravin na národní úrovni popírá česká vláda sebe sama. Byly to členské státy, kdo v Radě EU původní návrh evropské směrnice, která měla tuto problematiku řešit, změkčily. A naše vláda s tím nepochopitelně souhlasila.

"S pravděpodobností hraničící s jistotou je nynější návrh pouze součástí předvolební kampaně. Pokud ale vláda zákon skutečně prosadí, jsem zvědavý na případný výsledek sporů. Není možné, aby stát vymáhal plnění norem na základě národní legislativy, když výrobci budou argumentovat tím, že jsou v souladu s legislativou unijní. Jak chce naše vláda namítnout, že výrobek v českých regálech má jinou kvalitu než v německých, když to bude v souladu s evropskou legislativou? To zkrátka nemůže a nebude fungovat. Chce-li vláda skutečně myslet v tomto ohledu na kvalitu života našich občanů, musí aktivně vystupovat u společného stolu v EU, a ne lepit doma na koleni podobná polovičatá řešení.

V Evropském parlamentu jsem spolupodepsal a hlasoval pro pozměňovací návrhy, které měly směrnici vrátit do původní tvrdší podoby. Tyto změny bohužel o pár hlasů neprošly, ale není pravda, že by schválená směrnice vůbec neomezovala dvojí kvalitu potravin, tvrdší pravidla přeci jen nastavuje. A už to, že se tato tematika na unijní úrovni řeší, nám otevírá prostor, abychom v budoucnu navrhli a prosadili skutečně funkční opatření, která zamezí tomu, aby výrobci a obchodníci přistupovali ke spotřebitelům napříč Evropou s dvojím metrem. Věřím, že se nám to v příštím volebním období podaří.

Všichni chceme jíst kvalitní potraviny a nastavení férových pravidel pro nadnárodní řetězce a další společnosti je jednou z cest, jak toho dosáhnout. Prosazujeme ale rovněž přímou podporu z evropských dotačních fondů pro lokální zemědělce a výrobce potravin, kteří hospodaří se skutečným respektem k přírodě i zdraví svých zákazníků. Jsou to právě oni, kdo na náš stůl dokáže dodat kvalitní potraviny, a to v podstatě ze sousedství. Jen si nesmí dotace z větší části rozebrat velké koncerny, jako se tomu u nás dělo doposud."

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama