Ing. Jaromír Kohlíček, CSc.

  • KSČM
  • Ústecký kraj
  • krajský zastupitel
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,91. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2019 10:21:12

Eurozóna

Eurozóna

V tomto případě je zdrženlivost skutečně namístě.

 
Česká republika vstoupila do Evropské unie 1. května 2004, tedy před patnácti lety. Při vstupu do Evropské unie se zavázala i k začlenění do eurozóny. K takovému kroku nedošlo. Podstatná většina českých politiků se k němu v blízké době ani nechystá.

Tomáš Prouza prý vše vidí ve „strachu politiků“ kteří „nechtějí vést“. Kdo je pan Prouza? Jde o jednoho z četných „prezidentů“ České republiky. Jde o prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a proto jeho stanovisko do jisté míry chápu. Přesto s ním nemohu souhlasit. Tento nadějný mladý muž zřejmě nepochopil některé základní věci. Například to, že kriteria vstupu, o kterých hovoří v této souvislosti ekonomové, neplní podstatná část velkých členských zemí eurozóny. 

Tato kriteria naopak plní Slovensko a několik dalších nových členů tohoto klubu. Jejich souhrnný HDP není ovšem ani desetinou HDP Německa či Francie. Úměrně hospodářské váze mají tyto státy podíl na rozhodování o pohybu Eura. To ovšem tuší naše veřejnost i většina politiků, a proto ani u příležitosti 15. výročí vstupu České republiky do EU nijak do eurozóny nespěchají. Eurozóna totiž zatím nijak nepřipomíná klidný přístav na rozbouřeném moři mezinárodních finančních trhů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama