Ing. Ladislav Kos

  • HPP 11
  • Praha 11
  • zastupitel měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,32. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.05.2019 22:44:00

Senát skvěle plní svou funkci

Senát skvěle plní svou funkci

Poslední jednání Senátu (2. a 3. května) ukázalo, že Senát naprosto dokonale plní jednu ze svých rolí, opravovat zákony přicházející z Poslanecké sněmovny.

 Na toto jednání Senátu doputovalo mnoho zákonů, které nevznikly a nebyly schváleny koalicí ANO, ČSSD, KSČM proto, aby upravily právní prostředí ČR, ale proto, aby naplnily ambice jednotlivců či některé ze stran koalice.

Ze třinácti projednávaných zákonů jich Senát pět zamítl a sedm jich vrátil s pozměňovacími návrhy zpět Poslanecké sněmovně. Pozměňovací návrhy byly přitom povětšinou zásadního významu, v několika případech znamenaly návrh na zrušení celého zákona.

Jako naprosto netransparentní a politicky ovlivnitelný byl senátory vyhodnocen zákon o podpoře sportu, který zakládá Národní sportovní agenturu. Ta by měla nahradit funkci MŠMT a mimo jiné rozhodovat i o rozdělování osmi mld. Kč na sportovní účely. Snad nejlépe postoj senátorů vystihuje výrok kolegy Vystrčila: „To není zákon na podporu sportu, ale atentát na sport.”. Návrh zákona byl zamítnut.

Podobně dopadl i návrh zákona, kterým se měl změnit zákon o obcích. Změna by spočívala v tom, že při souběhu funkcí poslance nebo senátora s funkcí primátora, starosty nebo radního by za druhou funkci bral funkcionář pouze 0,4 násobek platu. V debatě zazněly nezodpovězené otázky, proč zrovna 0,4 násobek, proč se omezení netýká neuvolněných radních, proč se netýká ředitelů státem, krajem nebo obcí zřízených organizací. Návrh byl vyhodnocen Senátem jako vytvořené alibi pro souběh funkcí tvůrkyně a předkladatelky návrhu, hejtmanky a poslankyně Vildumetzové (ANO).

S pozměňovacími návrhy, které jsou ovšem zásadního významu, se do Sněmovny vrací zákony o prodejní době a dani z nabytí nemovitostí. První z nich měl povolit velkoobchodům provoz o všech svátcích, pozměňovací návrh však ruší omezení prodeje o všech svátcích pro všechny provozovny. Druhý měl osvobodit od daně první nákup bytových jednotek v rodinných domech, pozměňovací návrh ruší daň z nabytí nemovitostí jako takovou, a tak zlevňuje o tuto daň ve výši 4 % nákup všech nemovitostí.

Rozhodující slovo teď bude mít Poslanecká sněmovna. Bude zajímavé, jestli racionální návrhy Senátu smete ze stolu a prosadí své původní, politicky motivovaná znění nebo zda si i poslanci uvědomí, že byli zvoleni občany a mají pracovat v jejich prospěch a nikoli ve prospěch svých straníků a stranických sekretariátů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama