Jaroslav Kubera

Zemřel dne 20.1.2020 ve věku 72 let
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.05.2019 22:41:00

Premiér Morawiecki slíbil, že závadné polské potraviny jsou minulostí

Premiér Morawiecki slíbil, že závadné polské potraviny jsou minulostí

Předseda Senátu Jaroslav Kubera je na dvoudenní návštěvě Polska.

V úterý navštívil Gdaňsk, kde jednal o možnostech četnějšího využívání jednoho z největších evropských přístavů. Ve středu delegace českého Senátu jednala s předsedou polského Senátu a Sejmu a také s premiérem. Na dvoudenní návštěvě Polska doprovázela Jaroslava Kuberu čtveřice senátorů: Petr Holeček, Petr Vícha, Martin Červíček a Ladislav Václavec – zastupující převážně volební obvody na hranicích ČR s Polskem.

Jaroslav Kubera směřoval svou druhou evropskou zahraniční cestu v roli předsedy Senátu k našemu severnímu sousedovi, v Polsku navštívil kromě Varšavy také přímořský Gdaňsk. S nejvyššími ústavními činiteli a zástupci regionů jednal mezi jinými o možnostech rozvoje cestovního ruchu. „Přál bych si, aby Poláci a další návštěvníci Česka neznali pouze Prahu, ale poznávali také další překrásná a pozoruhodná místa České republiky. Stejně tak i Polsko má co nabídnout, kromě tradičních turistických cílů má třeba malebnou přírodu u Baltského moře,“ uvedl Kubera po jednání se svým polským protějškem.

Tématem rozhovorů byly nadcházející volby do Evropského parlamentu a pozice zemí Visegradské skupiny v EU. Hovořili také o evropské legislativě a kvalitě potravin. Premiér Mateusz Morawiecki ujistil české spotřebitele, že Polsko tvrdě postihlo chybující dodavatele, potvrdil to i audit Evropské komise. „Jsem rád, že se Polsko postavilo čelem k problémům se závadným masem apod., dnes jsou potraviny z Polska zárukou kvality,“ uvedl Kubera. „Naše země mají skvělé diplomatické vztahy, ale zároveň je důležité pro nás politiky vědět, že si občané Česka a Polska vzájemně rozumějí a také v mnoha ohledech spolupracují,“ doplnil Kubera.

S polským premiérem hovořili o požadavcích na omezení pravomocí Evropské komise a naopak posílení národních parlamentů a vlád. Na tomto požadavku se shodují všechny země Visegradské skupiny.  V rámci svého předsednictví této skupině chystá Senát společné oslavy třicátého výročí Listopadu 1989. Do Prahy mají 17. listopadu přijet všichni parlamentní šéfové ze Slovenska, Polska a Maďarska.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama