ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.05.2019 22:41:00

Parcel pro výstavbu domků jsme prodali téměř 200

Parcel pro výstavbu domků jsme prodali téměř 200

Městská výstavba bytových domů na Bezručově ulici z pohledu starosty.

Vážení a milí spoluobčané, dovolte i mně z pozice starosty města Poličky napsat několik vět na již zmíněné téma.

Věřím, že každý z Vás dobře ví, že naše město od roku 2002 řešilo novou bytovou výstavbu, především celkovou přípravu stavebních parcel pro výstavbu rodinných domků. Je to téměř k neuvěření, ale parcel pro výstavbu domků jsme za toto relativně krátké období připravili a prodali téměř 200.

Souběžně jsme prodali pozemky v lokalitě Mánesova pro výstavbu 52 bytů společnosti ŠVANDA PRIMA s r.o.

Při přípravě, zatím poslední lokality Bezručova, kde jsme zasíťovali 84 parcel, padlo rozhodnutí, že zde město postaví souběžně i bytové domy se 48 byty. Po dlouhé a široké diskusi v orgánech města bylo nakonec mj. rozhodnuto, že tyto domy budou v tzv. pasivním provedení, tj. velice energeticky úsporné. Rád bych zdůraznil, že tento moderní a velmi pokrokový způsob realizace je v naší republice v počátcích a stavebním firmám včetně projektantů chybí více zkušeností. Musím také zdůraznit, že při podobných akcích naše město postupuje vždy maximálně úsporně, s cílem dosáhnout co nejnižší prodejní ceny parcel. Nejinak tomu bylo i zde v lokalitě Bezručova, kde jsme připravili nejen 84 stavebních parcel, ale postavili i 48 moderních bytů.

Základním předpokladem a výhodou zde byla efektivita, kdy jsme celé velké území pro parcely a bytové domy obsáhli téměř stejnými inženýrskými sítěmi. Komunikace, kanalizace, vodovod, plynovod a další slouží z velké části jak pro rodinné, tak i bytové domy. Tím bylo dosaženo velké efektivity a finanční úspory. Dále jsme velice usilovně řešili nejefektivnější technické provedení sítí, dokonce jsme zprovoznili bezplatné úložiště pro uložení výkopků zeminy. Tím vším jsme ušetřili několik milionů korun.

To vše, včetně zajištění dotací na úrovni dalších cca 6 mil. Kč, vedlo ke kýženému cíli, kterým byla cenová dostupnost nejen parcel, ale i bytů na velmi přijatelné úrovni. Největším důkazem je skutečnost, že 84 parcel jsme prodali za 4 – 5 roků (původní odhady byly 20 let) a též i o prodej bytů byl značný zájem. Konečná prodejní cena 28 tis. Kč/1 m2 tohoto moderního domu s výtahem včetně pozemku a všech sítí je na dnešní dobu skvělá (v Praze činí 100 tis. Kč, v ostatních městech srovnatelná výstavba stojí 35 až 50 tis. Kč/m2). Přes všechny problémy, které podobné stavby přináší, svědčí  vše o velké snaze našeho města o maximální finanční úsporu a dostupnost těchto pěkných nových bytů.

Za zmínku stojí i skutečnost, že Polička je v tomto úsilí stavět byty, z českých měst téměř osamocena. V tuto chvíli můžeme zodpovědně konstatovat, že se výstavbu 48 bytů podařilo velmi úspěšně dokončit.   

Letošní rok bude v našem městě ve věci výstavby bytů a domků velice úspěšný a ojedinělý. 48 bytů v lokalitě Bezručova, 6 nových městských bytů na ul. 9. května, nemalý přínos stavební aktivity pana Radima Totuška, který dostavuje ve své režii 16 bytů, 3 nové dokončené pečovatelské byty SO AZASS v areálu poličské nemocnice. Zároveň bude dokončen značný počet rodinných domů v oblasti Bezručova. Můžeme konstatovat, že v letošním roce se Polička rozroste o téměř 100 bytových jednotek.

Napsání tohoto článku na téma bytové výstavby, kdy zaznívají neúplné a zpochybňující názory, považuji za svoji povinnost. Věřím, že částečně přispěji k dopřesnění celkových informací o této náročné stavbě.

Je mi též velikou ctí a radostí, že mohu za celé naše město a věřím, že i za všechny spokojené kupce bytů včetně budoucích uživatelů nájemních bytů, poděkovat všem zúčastněným osobám za jejich nemalý přínos pro úspěšné zvládnutí celého díla.

Pevně doufám, že zkušenosti z této veliké stavby budou využity při výstavbě dalších městských bytů.

Jaroslav Martinů, starosta města

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama